Калина Илиева и БСП замерват предишното управление на МЗХ със стари компромати

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Мирослав Найденов: „Ясно е вече, че Калина Илиева е в редиците на БСП”

Светлана Боянова: „Имам черно на бяло писмо от ОЛАФ, няма намерени абсолютно никакви нарушения”

Сигнали

В началото на седмицата Явор Гечев, председател на Младежкото обединение на БСП оповести на пресконференция, че са изпратени въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров, свързани с Министерството на земеделието и храните. По думите му досъдебно производство на Софийска градска прокуратура работи по три направления – организирана престъпна група за търговия с влияние, оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати при провеждането на с обществена поръчка по програма „Благотворителност” на стойност 17 милиона лева, както и предлагане на подкуп. Мая Манолова от БСП допълни, че сред подадени от партията сигнали до главния прокурор са свързани и с „продажби на дървесина и 6 фирми, които печелят търговете”, „далавери в „Напоителни системи”, „скандалните сделки по Черноморското крайбрежие” и „злоупотреби с европейски пари по ПРСР”.

През седмицата от прокуратурата отговориха, че след назначена проверка е „установено, че срещу Мирослав Найденов няма образувано досъдебно производство.”

Продължението

На следващ брифинг през седмицата отново Явор Гечев продължи темата със „злоупотребите в МЗХ и ДФЗ”. Според БСП става дума за определянето на победителите при обществените поръчки на ДФЗ и имало свидетелски показания, дадени от бившия зам. – изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов. В неговите обяснение ставало ясно как лично министър Мирослав Найденов и зам.-министър Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства от ДФЗ, поясни на брифинга Явор Гечев.

„Подгряват една отдавна поизстинала манджа.”

Бившият министър Мирослав Найденов отговори на тези обвинения чрез медиите. В интервю за агенция Фокус той коментира: „Това е трета серия на тази сапунка. Какво стана ясно от поредната му серия: ясно е вече, че Калина Илиева е в редиците на БСП. Същото, което тя преди около 2 години носеше при РЗС, при СДС, които също го коментираха, в момента БСП са го извадили. Както се изразяват хората, подгряват една отдавна поизстинала манджа.”

Мирослав Найденов каза още „Очевидно, въпреки че Явор Гечев твърди, че е работил в Държавен фонд „Земеделие”, е работил много, много отдавна и явно е забравил, че всички процедури, които се извършват с европейски средства, се проверяват ежегодно – от Европейската сметна палата, от международна одитна компания, от Европейската комисия, от главна дирекция „Земеделие”. До момента няма никакви отрицателни констатации по отношение на изразходвани средства, категоричен беше бившият министър.

Вече осъдена за измама жена

„Що се отнася обаче до това, че те вече коментират един от стотиците сигнали на Калина Илиева до стотици институции” Найденов припомни, че печално известната директорка на фонда „е писала и до ОЛАФ, до прокуратурата, до Европейската комисия и докъде ли не още и то не само по отношение на мен като министър, но и по отношение на хора от моя екип и най-жалкото и най-притеснителното е, че беше затруднено усвояването на средствата от стотици бенефициенти, абсолютно невинни”. Той каза още, че „всички знаем какво е причинила Калина Илиева, не само на Министерството като институция, на Държавен фонд „Земеделие”. Жалкото е, че тя причини на доста хора доста проблеми. Няма да коментирам твърденията на тази вече осъдена за измама жена”, категоричен бе Мирослав Найденов. В интервюто той каза още, че не иска да влиза в „техния стил на говорене. Има една много точна за случая българска поговорка, че не бива да влизаш със свинята в локвата, защото на свинята й е хубаво от това да бъде в локвата и да се каля, но ти при всички случай ще се намърсиш. Аз няма да вляза в тази свинска локва с тях и да припомня „Хохегер”, заменките, Марио Николов и САПАРД и множество други знакови за тяхното управление корупционни схеми” допълни още бившият земеделски министър.

Черно на бяло писмо от ОЛАФ

Не виждам никакво основание в твърденията на БСП. Така бившият заместник – министър на земеделието и храните Светлана Боянова коментира пред агенция Фокус обвиненията на БСП, че е замесена в скандална корупция при определянето на обществените поръчки. „Това, което е проверявано от ОЛАФ по отношение на моята работа, беше именно по сигнал, който най-вероятно е от Калина Илиева и беше точно тази линия – за упражняване на натиск по някакви проекти. Имам черно на бяло писмо от ОЛАФ, в което този случай по този сигнал се приключва, защото няма намерени абсолютно никакви нарушения и няма как да има”, заяви Светлана Боянова, цитирана от агенцията.

„Не знам БСП защо вадят едни и същи истории и то на жена, за която се оказа, че дипломата й е фалшива. БСП явно нямат какво друго да извадят” коментира още Светлана Боянова. „Тази тема я обяснявахме няколко пъти, защото първо ме питаха РЗС, после СДС. Няма такива констатации. Проверявал ме е ОЛАФ – този, който трябва да проверява за злоупотреби с европейски средства. Те са тези, които трябва да кажат има ли, няма ли нарушение, а не политическите партии”, припомни случаите от предходните години Светлана Боянова. По нейните думи „БСП не бива да използват повече тази тема, защото не си правят добра услуга”. „Темата се отваря пак, защото идват избори”, категорично е мнението на Светлана Боянова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements