
Миналата седмица фючърсите за зърно се търгуваха доста динамично и в двете посоки на […]
Царевица – това е втората по значение култура у нас след пшеницата. Тя служи като суровина в хранително-вкусовата промишленост, фураж за животните, храна за хората.
Царевичните зърна се използват и за производство на декстрин, глюкоза, растителни масла, лекарства, спирт, хартия, нишесте, витамини и др. У нас през последните десетилетия културата се отглежда предимно като фуражна.
Според последните данни обработваемата земя с царевица у нас е 461 085 хектара. Царевицата за зърно представлява 8,2% от крайната продукция в селското стопанство у нас, като стойността й е 672 млн. лева.
Последните данни показват, че реколтираните площи от културата у нас са 398 152 тона. Средният добив е 6,44 тона от хектар, а производството близо 2,56 милиона тона.
Най-голям е делът на реколтираните площи с царевица в Северозападния район – 39,3%. Следва Североизточният район с 120 310 ха или 30,2% и Северен централен район с 94 730 ха или 23,8%.
Крайните резултати показват, че 79,5% от произведеното количество царевично зърно отговарят на критериите за съдържание на нишесте и минималните граници, залегнали в стандарта по отношение на съдържанието на влага и наличието на примеси.
Царевицата е кръстосаноопрашващо се растение и има няколко фази на развитие – поникване, трети лист, шести-седми лист, девети лист, вретенене, изметляване, цъфтеж, наливане на зърното (30-35 дни), узряване. Оптималната температура за покълването е 23-25 градуса. Надземните части се повреждат при минус 1,1- 1,7оС, а загиват при минус 3- минус 4оС.
Най-подходящите почви за отглеждането са плодородни, структурни и дълбоки почви, каквито са черноземните и наносните по поречията. Царевицата не понася високо ниво на подпочвените води.
Царевицата има голямо място в сеитбооборота, като най-подходящи предшественици са многогодишни бобови култури – люцерна, детелина, еспарзета. Тя се редува и със зимни житни – пшеница, ечемик, ръж.
Конкретно за Българя, за по-влажните райони са по-подходящи средно късните и късни хибриди. За районите с чести засушавания пък са за предпочитане ранните хибриди.
В информационния портал за агроновини и земеделие Agrozona.bg може да видите актуална информация за производството и добивите на царевица у нас, информация за болести и вредители, последното движение в цената на зърното както в страна, така и на световните борси.
Вижте още полезни съвети за третиране на културата й отглеждането й в различните фази.
Миналата седмица фючърсите за зърно се търгуваха доста динамично и в двете посоки на […]
Продължава корекцията на цените на зърното на световните пазари. Пшеницата в договор с доставка през […]
Когато става дума за дигитализация на търговията със земеделска продукция, е неизбежно да се […]
В Черноморския регион се наблюдава рязък спад на цените на зърното след други борси, […]
Пазарният дял на родните семена се увеличава все повече Осем нови хибриди царевица ще предложи […]
Котировките на зърнени договори на световните борси завършиха тази седмица със значително покачване на […]
Първите дни на месец септември не поднесоха драматични обрати и промени в цените на […]
Производителите търсят 900 лева за тон от най-популярната маслодайна култура, очаква се отново дефицит […]
Предварителните прогнози на USDA за реколтата от пшеница през 2021 година показват, че общото […]
Текущите предвиждания на САРА за засетите площи с пролетни култури e за известно намаление […]
Двете утвърдени имена EURALIS Semences и CAUSSADE Semences Group вече оперират под общия бранд […]
След ценовата експлозия на зърнените пазари от края на месец април, дължаща се на […]
Високодобивна генетика хибриди слънчоглед и царевица и надеждни растителнозащитни решения, предлагат от компанията. Corteva AgriScience […]
Чисти посеви при царевица за сезон 2021 година с продуктите на Corteva Agriscience™. Принципал® Плюс […]
Засели ли се от Гърция, ще нанесе вреда да посевите Ако неприятелят Spodoptera frugiperda Smith, […]