
В Института по царевицата в Кнежа представиха най-новата селекция от културата Два семинара и един […]
Царевица – това е втората по значение култура у нас след пшеницата. Тя служи като суровина в хранително-вкусовата промишленост, фураж за животните, храна за хората.
Царевичните зърна се използват и за производство на декстрин, глюкоза, растителни масла, лекарства, спирт, хартия, нишесте, витамини и др. У нас през последните десетилетия културата се отглежда предимно като фуражна.
Според последните данни обработваемата земя с царевица у нас е 461 085 хектара. Царевицата за зърно представлява 8,2% от крайната продукция в селското стопанство у нас, като стойността й е 672 млн. лева.
Последните данни показват, че реколтираните площи от културата у нас са 398 152 тона. Средният добив е 6,44 тона от хектар, а производството близо 2,56 милиона тона.
Най-голям е делът на реколтираните площи с царевица в Северозападния район – 39,3%. Следва Североизточният район с 120 310 ха или 30,2% и Северен централен район с 94 730 ха или 23,8%.
Крайните резултати показват, че 79,5% от произведеното количество царевично зърно отговарят на критериите за съдържание на нишесте и минималните граници, залегнали в стандарта по отношение на съдържанието на влага и наличието на примеси.
Царевицата е кръстосаноопрашващо се растение и има няколко фази на развитие – поникване, трети лист, шести-седми лист, девети лист, вретенене, изметляване, цъфтеж, наливане на зърното (30-35 дни), узряване. Оптималната температура за покълването е 23-25 градуса. Надземните части се повреждат при минус 1,1- 1,7оС, а загиват при минус 3- минус 4оС.
Най-подходящите почви за отглеждането са плодородни, структурни и дълбоки почви, каквито са черноземните и наносните по поречията. Царевицата не понася високо ниво на подпочвените води.
Царевицата има голямо място в сеитбооборота, като най-подходящи предшественици са многогодишни бобови култури – люцерна, детелина, еспарзета. Тя се редува и със зимни житни – пшеница, ечемик, ръж.
Конкретно за Българя, за по-влажните райони са по-подходящи средно късните и късни хибриди. За районите с чести засушавания пък са за предпочитане ранните хибриди.
В информационния портал за агроновини и земеделие Agrozona.bg може да видите актуална информация за производството и добивите на царевица у нас, информация за болести и вредители, последното движение в цената на зърното както в страна, така и на световните борси.
Вижте още полезни съвети за третиране на културата й отглеждането й в различните фази.
В Института по царевицата в Кнежа представиха най-новата селекция от културата Два семинара и един […]
При слънчогледа разликата е най-драстична – над 53% по-ниска През последната седмица на месец март […]
У нас заявките за покупка на маслодаен слънчоглед бяха в рамките на 770 – […]
Според директорът на Института – доц. д-р Наталия Петровска по подобен начин може да […]
В САЩ и Франция хлебната пшеница губи от стойността си Спадът в цените на повечето […]
49% от износа е осъществен чрез експлоатацията на зърнения коридор Украйна успя да изнесе 6,9 […]
Те бяха наградени със златни медали на международно изложение Два нови хибрида българска царевица, разработени […]
Движението при царевицата също е слабо изразено Трендът в цените на основните зърнени контракти по […]
От началото на жътвата цените вървят единствено надолу, коментира Тодор Стойков от Българската асоциация […]
Според оценките производството на царевица в световен мащаб ще намалее, но ще се увеличат […]
Износът на слънчоглед през пристанищата във Варна и Бургас остава в застой Драстичен спад на […]
Причините са бойни действия, минирани полета, липса на гориво или работници Това е съобщил еврокомисарят […]
Цените на европейската пшеница паднаха с 35 евро през ноември - до 325 евро […]
При слънчогледа реколтата е по-голяма на годишна база заради повечето засети площи 479 кг от […]