
Засели ли се от Гърция, ще нанесе вреда да посевите Ако неприятелят Spodoptera frugiperda Smith, […]
Царевица – това е втората по значение култура у нас след пшеницата. Тя служи като суровина в хранително-вкусовата промишленост, фураж за животните, храна за хората.
Царевичните зърна се използват и за производство на декстрин, глюкоза, растителни масла, лекарства, спирт, хартия, нишесте, витамини и др. У нас през последните десетилетия културата се отглежда предимно като фуражна.
Според последните данни обработваемата земя с царевица у нас е 461 085 хектара. Царевицата за зърно представлява 8,2% от крайната продукция в селското стопанство у нас, като стойността й е 672 млн. лева.
Последните данни показват, че реколтираните площи от културата у нас са 398 152 тона. Средният добив е 6,44 тона от хектар, а производството близо 2,56 милиона тона.
Най-голям е делът на реколтираните площи с царевица в Северозападния район – 39,3%. Следва Североизточният район с 120 310 ха или 30,2% и Северен централен район с 94 730 ха или 23,8%.
Крайните резултати показват, че 79,5% от произведеното количество царевично зърно отговарят на критериите за съдържание на нишесте и минималните граници, залегнали в стандарта по отношение на съдържанието на влага и наличието на примеси.
Царевицата е кръстосаноопрашващо се растение и има няколко фази на развитие – поникване, трети лист, шести-седми лист, девети лист, вретенене, изметляване, цъфтеж, наливане на зърното (30-35 дни), узряване. Оптималната температура за покълването е 23-25 градуса. Надземните части се повреждат при минус 1,1- 1,7оС, а загиват при минус 3- минус 4оС.
Най-подходящите почви за отглеждането са плодородни, структурни и дълбоки почви, каквито са черноземните и наносните по поречията. Царевицата не понася високо ниво на подпочвените води.
Царевицата има голямо място в сеитбооборота, като най-подходящи предшественици са многогодишни бобови култури – люцерна, детелина, еспарзета. Тя се редува и със зимни житни – пшеница, ечемик, ръж.
Конкретно за Българя, за по-влажните райони са по-подходящи средно късните и късни хибриди. За районите с чести засушавания пък са за предпочитане ранните хибриди.
В информационния портал за агроновини и земеделие Agrozona.bg може да видите актуална информация за производството и добивите на царевица у нас, информация за болести и вредители, последното движение в цената на зърното както в страна, така и на световните борси.
Вижте още полезни съвети за третиране на културата й отглеждането й в различните фази.
Засели ли се от Гърция, ще нанесе вреда да посевите Ако неприятелят Spodoptera frugiperda Smith, […]
Ендопаразитоидната оса (Coccygidium luteum) може да намали с до 89% нивото на повреди по […]
UPL България доказва за поредна година безупречна ефективност по българските полета. В района на […]
В първата десетдневка на август през Пристанище Варна1 не са преминавали товари с пшеница, […]
Румъния може да достигне нов рекорд по отношение на износа на царевица тази пазарна […]
Екип® или Никосулфурон? Екип® притежава отлично балурицидно действие и контролира широк спектър едногодишни житни […]
„Родната селекция семена се справя много добре при сегашните екстремни условия”, категоричен бе пред […]
В момента най-добре се справят култури като тритикале и ечемик, казва проф. Иван Киряков […]
Скъпи приятели, За втoри сезон CORTEVA AGRISCIENCE™ ще предостави успешни решения за Вашето земеделие, като […]
В присъствието на стотици земеделски производители БАСФ даде старт на Кампания 2020 през февруари […]
4 сорта, разработени в Иститута по царевицата – Кнежа, бяха отличени със златен плакет […]
Спътникът Landsat 8 запълва липсващите парчета, които чиновници и фермери не могат да открият […]
Износът на пшеница от началото на пазарната 2019/2020 година през Пристанище Варна до момента […]
Реколтираните площи през 2019 г. да нараснат до 4,6 млн. дка, което е най-високото […]
През първите осем месеца на пазарната 2018/19 година (септември 2018 г. – април 2019 […]