
Заради ниските прогнози за европейската реколта пазарът се очаква да бъде добър След три години […]
Ябълката е най-популярният овощен вид у нас. С отглеждане на ябълки по нашите земи се е занимавало от дълбока древност и тук този плод намира добри почвени и климатични условия за развитие.
Тя представлява многогодишен вид, който на височина достига до 7-8 м според условията и подложката, и живее до 50-70 години. Дървото цъфти сравнително по-късно, поради което и пролетните измръзвания при нея са по-рядко явление.
Обикновено срокът на цъфтеж и продължителността на процеса са характерен сортов признак. Ябълката е един от най-студоустойчивите овощни видове в умерената климатична зона. През зимния период издържа от минус 29-32 градуса.
Видът е влаголюбив, но както недостигът, така и излишъкът на почвена и атмосферна влажност се отразяват върху развитието й. Изискванията към влагата са свързани с отделните сортове, но особено силно влияние оказва подложката.
При присаждане върху семенна подложка дървото е по-сухоустойчиво, а когато подложките са клонови, трябва поливане.
Ябълката е средно взискателна към светлината, като това се отразява пряко на качеството на плодовете. За подобряване на светлинния режим трябва да се обърне внимание на мястото на засаждане, реденето на овошките и разстоянието между тях, резитбата.
Ябълката се чувства най-добре върху плодородни, добре аерирани, глинесто-песъчливи или песъчливо-глинести почви, които не са по-плитки от 1 м и са добре влагозапасени.
Въпреки търсенето на пазара, ябълковите градини през последните години у нас се оценяват на малко над 48 хил. дка, а добивите достигат до близо 50 хил. тона.
В Южния централен район са 35% от реколтираните площи с ябълки, като от там са осигурени 43% от последната реколта от ябълки в страната. Основни конкуренти за българския пазар на ябълки родните производители намират в лицето на продукция от съседните балкански държави, както и основно от Полша.
В сайта на Agrozona.bg можете да намерите много полезна информация за ябълките, начина на отглеждане на овощния вид, ползите и предимствата на различните методи на съхранение и много други неща, свързани с процеса на отглеждане на ябълки.
Експертите ни са полезни на читателите с актуалната пазарна информация в регионален и световен план, както и във връзка с финансирането на проекти по различните мерки на европейските програми.
Заради ниските прогнози за европейската реколта пазарът се очаква да бъде добър След три години […]
Средствата по схемата са крайно недостатъчни, коментират от бранша „104 лв на дка ще бъде […]
Ще бъдат представени и примерни схеми за борба с болестите по черешата и сливата В […]
От бранша прогнозират свиване на покупателната способност на потребителите „Парадоксът в момента ябълката във веригите […]
Биостопанството на Цветан Цеков посрещна гости за първото събитие от поредицата “Модерните ферми отварят […]
Вижте с какви дръвчета можете да се снабдите и на какви цени От понеделник – […]
Големите магазини настояват да се договорят цени за следващия сезон още сега Полските овощари излязоха […]
В Германия спадът в реколтата ще е над 8% Реколтата от ябълки в Германия тази […]
Овощните култури, както и всички други растения често реагират недостига ли някакъв елемент в […]
Годишно хапваме по над 15 кг на глава от населението Благодарение на увеличената консумация на […]
Обърнете внимание на тези фактори, ако планирате да правите градина „Тези, които искат да засадят […]
Нередовното, известно още като алтернативно, плододаване се наблюдава най-често при ябълката. Случва се и […]
Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, коментира доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – […]
Производството на ябълки в ЕС ще достигне 11,5 млн. тона през маркетинговата година 2020/21 […]
Спад отбелязват при производството на ябълки, праскови и малини Производството на круши и сливи отбелязва […]