Октомври 2, 2023

Отглеждане на ябълки


Ябълката е най-популярният овощен вид у нас. С отглеждане на ябълки по нашите земи се е занимавало от дълбока древност и тук този плод намира добри почвени и климатични условия за развитие.

Тя представлява многогодишен вид, който на височина достига до 7-8 м според условията и подложката, и живее до 50-70 години. Дървото цъфти сравнително по-късно, поради което и пролетните измръзвания при нея са по-рядко явление.

Обикновено срокът на цъфтеж и продължителността на процеса са характерен сортов признак. Ябълката е един от най-студоустойчивите овощни видове в умерената климатична зона. През зимния период издържа от  минус 29-32 градуса.

Отглеждане на ябълки – всичко, което трябва да знаете

Видът е влаголюбив, но както недостигът, така и излишъкът на почвена и атмосферна влажност се отразяват върху развитието й. Изискванията към влагата са свързани с отделните сортове, но особено силно влияние оказва подложката.

При присаждане върху семенна подложка дървото е по-сухоустойчиво, а когато подложките са клонови, трябва поливане.

Ябълката е средно взискателна към светлината, като това се отразява пряко на качеството на плодовете. За подобряване на светлинния режим трябва да се обърне внимание на мястото на засаждане, реденето на овошките и разстоянието между тях, резитбата.

Ябълката се чувства най-добре върху плодородни, добре аерирани, глинесто-песъчливи или песъчливо-глинести почви, които не са по-плитки от 1 м и са добре влагозапасени.

Въпреки търсенето на пазара, ябълковите градини през последните години у нас се оценяват на малко над 48 хил. дка, а добивите достигат до близо 50 хил. тона.

В Южния централен район са 35% от реколтираните площи с ябълки, като от там са осигурени 43% от последната реколта от ябълки в страната. Основни конкуренти за българския пазар на ябълки родните производители намират в лицето на продукция от съседните балкански държави, както и основно от Полша.

Какво ще ви предоставим ние

В  сайта на Agrozona.bg можете да намерите много полезна информация за ябълките, начина на отглеждане на овощния вид, ползите и предимствата на различните методи на съхранение и много други неща, свързани с процеса на отглеждане на ябълки.

Експертите ни са полезни на читателите с актуалната пазарна информация в регионален и световен план, както и във връзка с финансирането на проекти по различните мерки на европейските програми.

Прочети повече