Юни 5, 2023

Маслодайна роза


През 2018 г. засетите площи с културата са 4 670 ха. Реколтирани са 4 279 ха при средни добиви от 3 385 кг/ха. В резултат производството възлиза на 14 483 тона.

Маслодайна роза – къде вирее най-добре

Маслодайна роза вирее най-добре в Розовата долина в района на Казанлък. Един килограм розово масло се получава от 3 до 3,5 тона розов цвят.

Тя вирее добре върху делувиални наносни почви, характерни за южните склонове на Стара планина, както и канелените горски почви по южните и северните склонове на Средна гора.

За засаждането на 1 дка са необходими 450-500 броя разсад. Самото засаждане на разсада става ръчно, с помощта на меч или мотика.

Подходящото време за тази дейност е ноември, когато в почвата има достатъчно влага и дните са все още топли, за да се осигури добро прихващане.

При пропускане на този срок засаждането може да стане и през зимните месеци и рано на пролет при подходящи агрометеорологични условия.

През цялата вегетация е необходимо почвата около храстите да се поддържа чиста от плевели и в рохкаво състояние.

Резитба за почистване от изсъхнала и поразена от агрилус дървесина се извършва всяка година, през зимните месеци или рано на пролет преди началото на сокодвижението. Изрязват се сухи и болни от агрилус разклонения, които веднага след това е необходимо да се изгорят.

Резитба на стари разклонения

При сгъстяване на растенията в реда настъпва биологическо отмиране на приосновните клони. Същите трябва да се изрязват до основата или по-високо – над някой силен вегетативен летораст, когато има такъв, който да ги подмени. Резитбата се извършва през зимно-пролетните месеци.

Резитба за почистване от изсъхнала и поразена от агрилус дървесина се извършва всяка година през зимните месеци или рано на пролет преди началото на сокодвижението. Изрязват се сухи и болни от агрилус разклонения, които веднага след това е добре да се изгорят.

Според експертна оценка, от общото количество произведено розово масло в България, само 0.1% остава в страната, а останалата част се изнася. Традиционните купувачи включват водещи европейски компании от Германия, Швейцария и Франция. България изнася качествен продукт, използван от козметични гиганти като Coco Chanel, Nina Ricci и Christian Dior.

Около 75% от изнесените количества продукти от маслодайна роза за козметичната индустрия отиват в пет европейски страни. Търсенето на крайни розови продукти от България е най-силно в Германия, Сърбия, Великобритания, Гърция и Испания, според данни на браншовите асоциации. Износът за Русия представлява 3,5% от изнесената стойност.

Ароматът на розовото масло е много ценен от потребителите в Далечния изток и арабските страни, други дългогодишни купувачи на продукта. Интересът към българското розово масло в САЩ и Австралия нараства, превръщайки ги в най-новите обещаващи експортни дестинации.

Прочети повече