
Състояние, проблематика и препоръки “Дебел сняг, дебел комат” – зърнопроизводителите най-добре знаят смисъла на тази […]
Пшеницата е главната полска култура, отглеждана в България. Всяка година се засява на площ от около 10 и 15 милиона декара. Най-добрата почва е в Добруджа, като другите лидери в производството се намират в равнинните райони на Северна България.
Обработваемата земя с пшеница, използвана земеделска площ и площ със селскостопанско предназначение по последни данни е била 1 197 768 хектара. Това е спад с близо 130 хиляди хектара спрямо 2013 г., когато е била 1 328 062 хектара.
Производството на пшеница през 2017 г. възлиза на 6 132,7 хил. тона. Това е с 8,3% над нивото от предходната година, като лекото намаление при реколтираните площи е компенсирано от повишение на средния добив с 12,8%, под влияние на благоприятните климатични условия в процеса на развитие на културата.
Относителният дял на пшеницата от общо реколтираните площи със зърнени култури е 64%. Най-голям дял от реколтираните площи с пшеница заема Североизточният район – 24%, следван от Северозападния – 21,4% и Югоизточния – 21,2%.
У нас се гледат предимно зимна и твърда пшеница. От зимната се произвежда хлебно зърно и фураж и тя се произвежда предимно в Южна България и Северното Черноморие.
Твърдата пшеница пък е подходяща за направата на макаронени изделия, грухано зърно и др. Основните селекционни центрове за този вид пшеницата у нас са Института по памука и твърдата пшеницата – Чирпан и Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево.
В комплекса от защитни мероприятия, при отглеждане на здрави растения, водещо място имат агротехническите средства като:
Основните пазари за българската пшеница са европейските и арабските страни. Сред основните купувачи на Стария континент са Италия и Испания. В същото време Алжир и Мароко също са големи пазари за родната култура. Средно през пазарните сезони изнасяме около 65% от пшеницата, която произвеждаме.
В нашия уебсайт Agrozona.bg ще получите актуална информация за производството и добивите на пшеница у нас, информация за болести и вредители, последното движение в цената на зърното както на пристанище, така и на световните борси, и много други неща.
Състояние, проблематика и препоръки “Дебел сняг, дебел комат” – зърнопроизводителите най-добре знаят смисъла на тази […]
Дерби® Супер едно и Алегро® - 20% по-изгоден от аналогични пакети Търсете през 2021 г. […]
Скъпи приятели, След предизвикателната изминала година Ви благодарим, че за пореден път избрахте да бъдете […]
Гладна ли е пшеницата? Колко и кога да торим? Отговор на тези въпроси дава системата […]
Стопанство в Украйна планира да отгледа първата реколта от пшеница, която ще има син […]
В първата десетдневка на август през Пристанище Варна1 не са преминавали товари с пшеница, […]
Слушайте записа тук: Agrozona.bg · АГРОЗОНА по Радио Фокус | 23.07.2020 Търговията се преориентира към азиатските […]
"Когато презентирахме идеята си за създаване на на взаимоспомагателен компенсационен фонд във връзка със […]
В момента преминаваме през най- трудната и тежка жътва за последните двадесет години. Климатичните […]
1 147 195 ха са засетите през есента ниви с пшеница, а тези с ечемик – […]
„Родната селекция семена се справя много добре при сегашните екстремни условия”, категоричен бе пред […]
В момента най-добре се справят култури като тритикале и ечемик, казва проф. Иван Киряков […]
Основни заплахи в борбата с болести в житни култури В предстоящите месеци от изключително значение […]
Есенниците пропадат тотално в микрорайона, който се оформя между Сливен и Бургас на север […]
Незначително повишение на средните изкупни цени на хлебната пшеница, царевицата и слънчогледа в рамките […]