
Овощарите планират да изкоренят 1200 дка прасковени градини Настояват за държавна политика за изкупуване на […]
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция.
Като промишлена овощна култура у нас прасковата започва да се отглежда след 1950 година. Площите й много динамично се разширяват и към 1966 година достигат над 180 хиляди декара.
Обособяват се три основни прасковени райони – Черноморски, Тунджански и Петричко-Сандански. Като любителска култура се отглежда почти в цялата страна. Изключение правят по-високите планински места.
Прасковата започва да плододава още на втората година след засаждането. А в някои случаи дори залага плодни пъпки върху предивременните клонки дори в разсадника.
Ражда всяка година и при подходящи условия и добри грижи дава високи добиви и качествени плодове. Те са предпочитани както за прясна консумация, така и за преработка.
В млада възраст дървото има много буен растеж. Върху едногодишния прираст масово се образуват т. нар. предивременни клонки. Това състояние продължава 2-3 години след засаждането.
При правилни резитби е възможно бързо да се формира короната и овошката ще започне редовно да плододава още към четвъртата година.
Прасковата обича топлината и може да пострада, ако не е подготвена правилно за зимните студове. При резитбата най-голямо значение има формирането на короната, като на всички клонки трябва да се осигури добро огряване от слънцето.
През последните години занимаващите се с отглеждане на праскови драстично намаляват. Към момента в страната се отглеждат 4348 ха, като от тях са реколтирани 3721 ха.
Данните към 2018 г. сочат, че в страната са произведени близо 28,9 хил. тона плодове, като водещо място в производството има Югоизточния регион на страната, където са получени 57% от добивите от културата.
В Интернет платформата за агроновини и земеделие Agrozona.bg може да намерите информация за прасковените насаждения, начина на отглеждане, най-качествените и перспективни сортове, възможностите за реализация на продукцията, условията на пазара, както и много други неща свързани с отглеждане на праскови.
Овощарите планират да изкоренят 1200 дка прасковени градини Настояват за държавна политика за изкупуване на […]
Липсата на работна ръка и трудностите при съхранението на плодовете съпътстват овощарите Тазгодишната кампания по […]
Особеностите при създаване на трайно насаждение с костилкови овощни видове ще бъдат тема на […]
На 29 юли 2021 г в с. Гавраилово, община Сливен ще се проведе традиционният […]
В Плевенско пък има сачмянка по сливите Повреди от ранно кафяво гниене (Monilinia laxa) се […]
Най-доброто време за провеждането на пролетната резитба на прасковата се смята периодът на поява […]
Спад отбелязват при производството на ябълки, праскови и малини Производството на круши и сливи отбелязва […]
Заради епидемиологичната обстановка в страната 20-тото юбилейно издание на тържествата „Златна праскова” в с. […]
Добив от близо 12 тона от хектар (11914 кг/ха) ябълки ще трябва да доказват […]
16 582 тона са изядените през август сливи Предимно вносна е била продукцията от ябълки това […]
2019 г. е една от добрите години за производителите на праскови и кайсии, които […]
Стопаните, които през тази година отглеждат вишни, кайсии и праскови, отбелязват добри добиви от […]
Гърците свалят цените, градините са ударени от слани и градушки 8000 лв. на месец плаща […]
Лошото начало на годината даде отражение и върху добивите от трайните насаждения. Годината, като […]
На празника ще бъдат обсъдени и актуалните в момента проблеми на бранша За 18-и пореден […]