Юни 8, 2023

Отглеждане на праскови


Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция.

Като промишлена овощна култура у нас прасковата започва да се отглежда след 1950 година. Площите й много динамично се разширяват и към 1966 година достигат над 180 хиляди декара.

Обособяват се три основни прасковени райони – Черноморски, Тунджански и Петричко-Сандански. Като любителска култура се отглежда почти в цялата страна. Изключение правят по-високите планински места.

Отглеждане на праскови – кога започва плододаването

Прасковата започва да плододава още на втората година след засаждането. А в някои случаи дори залага плодни пъпки върху предивременните клонки дори в разсадника.

Ражда всяка година и при подходящи условия и добри грижи дава високи добиви и качествени плодове. Те са предпочитани както за прясна консумация, така и за преработка.

В млада възраст дървото има много буен растеж. Върху едногодишния прираст масово се образуват т. нар. предивременни клонки. Това състояние продължава 2-3 години след засаждането.

При правилни резитби е възможно бързо да се формира короната и овошката ще започне редовно да плододава още към четвъртата година.

Прасковата обича топлината и може да пострада, ако не е подготвена правилно за зимните студове. При резитбата най-голямо значение има формирането на короната, като на всички клонки трябва да се осигури добро огряване от слънцето.

Как се развива отглеждането на праскови у нас

През последните години занимаващите се с отглеждане на праскови драстично намаляват. Към момента в страната се отглеждат 4348 ха, като от тях са реколтирани 3721 ха.

Данните към 2018 г. сочат, че в страната са произведени близо 28,9 хил. тона плодове, като водещо място в производството има Югоизточния регион на страната, където са получени 57% от добивите от културата.

В Интернет платформата за агроновини и земеделие Agrozona.bg  може да намерите информация за прасковените насаждения, начина на отглеждане, най-качествените и перспективни сортове, възможностите за реализация на продукцията, условията на пазара, както и много други неща свързани с отглеждане на праскови.

Прочети повече