
Най-доброто време за провеждането на пролетната резитба на прасковата се смята периодът на поява […]
Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.
Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.
Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.
Според статистиката през 2017 г. най-голямо количество е на произведените сливи и джанки, следвано от черешите, ябълките, прасковите и нектарините.
През 2017 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 219 847 тона, с 10,5% над нивото от предходната година. Общо засадените площи с овощни и ягодоплодни култури през 2017 г. са 61 628 ха. От тях са реколтирани 36 962 ха (60%), което е с незначителните 0,6% под нивото от предходната година.
Най-голям е делът в общо реколтираните площи на черешите, следван от този на сливите и джанките и на орехите. При повечето овощни култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо 2016 г. – от 1,6% при малините и сливите до 13,5% при кайсиите и зарзалите.
Намаление се отчита само при ябълките, бадемите, вишните и орехите – с между 3,4% и 19,6%. Нереколтираните площи през 2017 г., от които не е прибрана продукция, поради климатични и агротехнически причини, са в размер на 8 387 ха.
В сайта на Агрозона може да намерите полезни съвети за различните традиционни овощни култури у нас. Прекият достъп до производители и експерти в областта ни позволява да осигурим на читателите си информация от първа ръка, свързана с производството, начините на обработка и реализация на продукцията.
На сайта можете да намерите актуална информация за световните пазари, цените на българските борси и тържища, местни и чуждестранни изложения и всичко останало, което касае поминикът наречен овощарство.
Най-доброто време за провеждането на пролетната резитба на прасковата се смята периодът на поява […]
През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около и под климатичната […]
Учени от Института по земеделие в Кюстендил към Селскостопанска академия ще покажат примерни схеми […]
Условие е да се използва сертифициран посадъчен материал при създаването им За първи път в […]
Преди да хванете пръскачката проверете дали по кората има яйца на вредни насекоми Пръскането на […]
Ето кои са първите операции, с които трябва да се заемете Преминат ли зимните студове, […]
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 100 000 лева за 2021 г. по схемата […]
Тази възможност произтича от начина му на зимуване. Той развива две поколения годишно и […]
От днес, 21 януари 2021 г., до 12 март 2021 г стопаните могат да […]
Обърнете внимание на тези фактори, ако планирате да правите градина „Тези, които искат да засадят […]
Такава прогноза направи президентът на Украинската плодо-зеленчукова асоциация Тарас Баштаник. По негово мнение за […]
През 2019 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 234 589 тона, […]
Кафявата мраморна дървеница излага на риск около 70% от предлаганите в света лешници Учените се […]
Вижте сроковете по конкретните схеми В сряда изтича срокът, в който част от кандидатите по […]
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпуска 6 млн. лв. за кредити за закупуване на […]