Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

Експерти показват правилната резитба при сливата

Ще бъдат демонстрирани резитби за формиране и плододаване Как правилно да извършвате

Кои са добрите практики за борба с неприятелите по овошките представят експерти

Стопаните ще се запознаят с растителнозащитни практики за контрол на болестите при

Съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция – вижте какви са ставките

Европейската комисия публикува в официалния си регистър нотифицираната схема на държавна помощ

От бранша: Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци да се плати в...

Те настояват плащанията да бъдат извършени преди активната дейност в стопанствата Плащанията

Експерти показват различните видове резитба при крушата

Демонстрацията ще проведе в стопанството на земеделския стопанин Валентин Иванков в Кюстендилско

Живка Гроздева: Изчерпахме всички възможности за достигане до един конструктивен диалог с...

"Асоциация на овощарите в България е организация, която защитава интересите на производителите

И от Съюза на градинарите се присъединяват към протеста пред МЗХ утре

Мариана Милтенова: Въпреки всички писма, които изпратихме през последните месеци до МЗХ

Проф. Димитър Сотиров: Черешите са най-атрактивни за нова овощна градина

Интерес към българската продукция имат италиански фирми, коментира проф. Димитър Сотиров от

Учени разясняват как да да произвеждате плодове по биологичен начин

На 15 март Институтът по земеделие в Кюстендил започва серия от демонстрации

Времето през следващите дни ще позволява провеждане на резитби при овощните култури

След регистрираните високи за сезона температури в края на изтеклия седемдневен период,

Овощар: Не отлагайте резитбата на дръвчетата, наторете

Ако почвата не е замръзнала, може и да засадите младите фиданки „През

Топ-овощар: Колкото по-продължителен е студът, толкова по-добре за плодните дървета

В момента дърветата са в пълен покой и ниските температури няма да

РЕКЛАМА