
Азия продължава да произвежда повече от половината от картофите в света По предварителни данни световното […]
По последни статистически данни на МЗХГ откритите площи заети с културата в България възлизат на 14 096 ха. Производството на открито е 261 694 тона, което представлява годишно увеличение с 14.9%. Средният добив от открити площи се увеличава с 4,4% на годишна база и достига 18 558 кг/ха.
Най-големи площи заети с културата има в Югозападна и Южна България, където са засадени 11 812 ха. Производството в района възлиза на 225 696 тона при средни добиви от 19 099 кг/ха.
Картофите обичат рохкави, песъкливо-глинести почви, с добра порьозност и аерация. Имат нужда от периодично предълбочаване на почвата за свободно образуване на клубени. Ранните сортове се засаждат около 20 февруари – 10 март, средноранните около 15 април, а късните сортове от 20 юни до 20 юли.
Растението има високи изисквания за наличие на светлина. При недостатъчно светлина стъблата и листата се развиват незадоволително и добивите са ниски. Формирането на надземната маса изисква по-дълъг ден, а на клубените – по-къс ден.
За 1000 кг клубени културата извлича 5 кг азот, 2 кг фосфор и 8 кг калий и 3 кг калций. Необходимо е да се тори с азот и фосфор по 9-12 кг/дка и с калий 16-18 кг/дка. Калиевият хлорид е неподходящ тор. Внасянето на азота се извършва присеитбено и преди едно от окопаванията.
Посадъчният материал трябва да бъде здрав от семенни участъци. Засаждането е добре да става при температура на почвата на дълбочина 10-12 см. Ранната култура се сади от 20 февруари до 10 март, средно ранните и късните от 15 април до 15 май.
Втора култура се сади от 20 юни до 20 юли. При отглеждане на картофи разстоянието между редовете трябва да е 70 см с 20-40 см място вътре в реда. Ранната култура се засажда по-гъсто при дълбочина на засаждане от 6 до 10 см, на тежки почви – между 8 и 10 см, а на по-леки между 8 и 10 см. Сеитбената норма е от 200 до 350 кг/дка.
Българският износ на картофи и картофени продукти през последните години представлява около 4% от регистрираното производство в страната. Основни пазари за родното производство са Гърция, Румъния.
В Agrozona.bg ще намерите както статистическа, така и практическа информация относно отглеждане на картофи в България, включително тенденции за развитието на производството и пазарите в бъдеще. Ние следим новостите и промените в правилата за финансово подпомагане за стопаните, които отглеждат културата.
Азия продължава да произвежда повече от половината от картофите в света По предварителни данни световното […]
Помощта ще се предоставя и на градинари, които гледат пипер, патладжан и картофи Още месец, […]
През 2022 г ще бъдат отпускани до 1020 лв за хектар Още седмица, до 16 […]
Според Тодор Джиков заради субсидиите на европейските производители родната продукция изпитва сериозен натиск на […]
През 2022 г ще бъдат отпускани до 1020 лв за хектар До 16 май 2022 […]
Помощта ще се предоставя и на градинари, които гледат пипер, патладжан и картофи До 14 […]
Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи […]
ДФЗ одобри обща помощ от над 2,6 млн. лв Общо 2 660 000 лв. ще […]
До 31 януари стопаните, които са отглеждали картофи, лук и чесън и са кандидати […]
Те трябва да са отглеждали картофи, лук и чесън до 31 декември 2021 г До […]
Стопаните ще могат да изпращат и електронно описите си, но в по-кратки срокове От днес, […]
Обичаният зимен зеленчук – зелето, чупи всички рекорди Плодовете и зеленчуците са задължителна част от […]
Ранните сортове, които не могат да се съхраняват дълго време, се планира да се […]
Световният износ на картофи е спаднал до 13 милиона тона през 2020 г., което […]
На Острова от ЕС могат да се доставят само клубени за консумация Британската асоциация за […]