Юни 5, 2023

Отглеждане на пипер


Пиперът е едногодишна тревиста култура, която идва от Южна Америка. Това е типично южно растение и затова обича топлия климат и редовното поливане. За да се развива добре и за да цъфти и плододава, пиперът се нуждае от къс ден, тоест светлата част на деня е необходимо да е не по-малка от 12 часа.

За отглеждане на пипер почвите трябва да са подготвени предварително чрез обработка и наторяване. Пиперът се отглежда у нас задължително чрез производство на разсад, който се получава чрез засяване на семена в култивационни съоръжения.

Младите растения се изнасят на открито обикновено през април-май, когато опасността от повратни пролетни мразове е преминава.

Има различни сортове пипери, като разликите им могат да бъдат по характерната за сорта окраска, лютивина, форма, големина.

В България пиперът е типична за нашите ширини култура, която се отглежда както в големите зеленчукови градини, така и в малкия двор. Страната е известна с някои от сортовете си капии в цяла Европа.

В кои райони се развива отглеждане на пипер

Най-много пипери се отглеждат в Южния централен район, където поради особеностите на климата се получават над 80% от добивите в страната. Средно на година в страната се засаждат около 3000 ха с пипер, като добивите през годините варират според климатичните условия.

През последните три години производството на пипер постепенно се свива, като през 2016 г. културата е била засадена на 3500 ха, а две години по-късно стопанствата с пипери разполагат с 2800 ха открити площи.

Производството на сладки и люти пипери постоянно се свива, като данните сочат, че през 2016 г. добивите са над 72 хил. тона, а през 2018 г. близо 20 хил. тона по-малко.

С какво Agrozona.bg ви е полезна

В Агрозона можете да намерите статии, посветени на начина на отглеждане на пипер, основните грешки при производството на разсади за културата, трудностите в борбата с различните болести и вредители.

Сайтът дава полезни съвети на специалисти по растителна защита, какви са начините за европейско подпомагане по различни схеми и мерки, както и примери за добри практики в производството и преработката на зеленчука.

На разположение на биопроизводителите са полезни рецепти от народната медицина за прогонване на различни напасти, както и възможностите за градско градинарство, схеми за торене с екологични средства.

Agrozona.bg е място, където можете да намерите повече информация за пазарите на пипера, възможностите за инвестиции в културата и начините за преработка на суровината.

Прочети повече