
Chilli Hills е първият български бранд, специализиран изцяло върху производството на люти продукти. Градините […]
Пиперът е едногодишна тревиста култура, която идва от Южна Америка. Това е типично южно растение и затова обича топлия климат и редовното поливане. За да се развива добре и за да цъфти и плододава, пиперът се нуждае от къс ден, тоест светлата част на деня е необходимо да е не по-малка от 12 часа.
За отглеждане на пипер почвите трябва да са подготвени предварително чрез обработка и наторяване. Пиперът се отглежда у нас задължително чрез производство на разсад, който се получава чрез засяване на семена в култивационни съоръжения.
Младите растения се изнасят на открито обикновено през април-май, когато опасността от повратни пролетни мразове е преминава.
Има различни сортове пипери, като разликите им могат да бъдат по характерната за сорта окраска, лютивина, форма, големина.
В България пиперът е типична за нашите ширини култура, която се отглежда както в големите зеленчукови градини, така и в малкия двор. Страната е известна с някои от сортовете си капии в цяла Европа.
Най-много пипери се отглеждат в Южния централен район, където поради особеностите на климата се получават над 80% от добивите в страната. Средно на година в страната се засаждат около 3000 ха с пипер, като добивите през годините варират според климатичните условия.
През последните три години производството на пипер постепенно се свива, като през 2016 г. културата е била засадена на 3500 ха, а две години по-късно стопанствата с пипери разполагат с 2800 ха открити площи.
Производството на сладки и люти пипери постоянно се свива, като данните сочат, че през 2016 г. добивите са над 72 хил. тона, а през 2018 г. близо 20 хил. тона по-малко.
В Агрозона можете да намерите статии, посветени на начина на отглеждане на пипер, основните грешки при производството на разсади за културата, трудностите в борбата с различните болести и вредители.
Сайтът дава полезни съвети на специалисти по растителна защита, какви са начините за европейско подпомагане по различни схеми и мерки, както и примери за добри практики в производството и преработката на зеленчука.
На разположение на биопроизводителите са полезни рецепти от народната медицина за прогонване на различни напасти, както и възможностите за градско градинарство, схеми за торене с екологични средства.
Agrozona.bg е място, където можете да намерите повече информация за пазарите на пипера, възможностите за инвестиции в културата и начините за преработка на суровината.
Chilli Hills е първият български бранд, специализиран изцяло върху производството на люти продукти. Градините […]
Ще бъдат демонстрирани и схемите на отглеждане и торене на три сорта „Средноранно производство на […]
Вижте какви са стойностите на пазара Цените на едро на доматите в ЕС през месеците […]
Световното производство на краставици достига 87,8 млн.т през 2019 г., а през 2020 г. […]
Цените на едро на доматите в ЕС през февруари приближават най-ниските нива за последните […]
С над 30% по-малко ягоди са прибрани през тази година, вследствие на по-малкото реколтирани […]
Със 109% се е увеличило оранжерийното производството на пипер в страната през 2019 г., […]
Производителите на пипер у нас гледат с оптимизъм за решаване на острия проблем с […]
„В България няма открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво […]
Площите, които ще бъдат заети с пипер през 2020 г., вероятно ще намалеят от […]
Общото производство на домати може да падне с около 9% на годишна база и […]
Цените на зеленчуците в ЕС през първите девет месеца на 2019 г. са сред […]
През август 81% от доматите, които са се продавали на пазара у нас, са […]
Реколтата от домати през тази година е с около 30% по-слаба от миналогодишната. Средният […]
Производството на домати през 2019 г. ще е над нивата от предишната година, достигайки […]