
Прасетата са в състояние да решават задачи на компютъра. До този извод стигат учени от Purdue University в Индиана […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
Прасетата са в състояние да решават задачи на компютъра. До този извод стигат учени от Purdue University в Индиана […]
Новият щам, наречен HuB20, е изолиран от свинско месо, взето на проби в пазар […]
В комплекса предприемат нови мерки за сигурност срещу АЧС „Това поголовие, което имахме преди чумата […]
В Китай цените на свинете отново се покачват стремглаво. Отключващите фактори за този скок […]
Зареждането с животни трябва да става само от регистрирани индустриални и фамилни ферми 5500 са […]
Утре, 8 февруари 2021 г, е последният ден, в който ще се приемат заявления […]
С бюджет от 23,5 млн. лв. стартира вторият прием по подмярка 5.1 „Подкрепа за […]
„Драстичен спад отчитаме на огнищата на Африканска чума по свинете (АЧС) в страната през […]
Още седмица в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ стопаните могат да кандидатстват за участие […]
Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви в понеделник, че не изключва намесата на Европейската […]
Очаква се производството на говеждо и птиче месо да намалее, докато производството на свинско […]
През 2021 г. общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите […]
Само в южната част на страната прасетата повече спрямо година по-рано В рамките на 2019 […]
Китай има почти толкова свине, колкото преди АЧС. Причина за този бум е изграждането на […]
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е регистрирала 82 вторични случая на заразяване […]