
„Към момента имаме една абсолютно нестабилна цена на свинското месо. Пазарът е в абсолютен […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
„Към момента имаме една абсолютно нестабилна цена на свинското месо. Пазарът е в абсолютен […]
„По информация от Центъра за оценка на риска по хранителната верига в трупните траншеи […]
Повече от 10 на сто ще поскъпнат колбасите след Нова година, когато месопреработвателите очакват […]
Не се прогнозират драстични промени при цените на едро на свинското месо, като е […]
Регистрирани са нови огнища на Африканска чума при диви свине в област Шумен, обявиха […]
Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за […]
Очаква се световното производство на месо да намалее през 2019 г. за първи път […]
Свиневъдите, които отглеждат Източнобалканска свиня могат да подават до утре заявления по de minimis. […]
Никой не е застрашен от Скрейпи у нас, категоричен е проф. Желязков Африканската чума по […]
Без ваксина не може да има контрол над болестта, казва ръководителят на австралийската лаборатория […]
Съскащият звук на бекона наскоро беше оценен като един от любимите звуци на англичаните, […]
Земеделските стопани, отглеждащи Източнобалканска свиня могат да подават от днес заявления по de minimis, […]
8 нови случай на констатирана Африканска чума по свинете (АЧС) обявиха от Българската агенция […]
„Щетите, които понесе държавата с Африканската чума по свинете (АЧС), възлизат на 50 млн. […]
Цените на свинско месо в Нидерландия преодоляха бариерата от 2 евро (с включено ДДС), […]