
Броят на огнищата на африканска чума по свинете (АЧС) при свинете и случаите, докладвани […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
Броят на огнищата на африканска чума по свинете (АЧС) при свинете и случаите, докладвани […]
Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи в ефира на BG […]
Комисията по Околна среда в Европейския парламент гласува за намаляване на праговете животински единици […]
За държавната помощ през 2023 г. е утвърден бюджет от 36 717 000 лв. Животновъдите […]
Членовете на Комисията също така предлагат запазване на праговете за свине и птици Едрият рогат […]
2023 г. ще бъде по-силна от предишната, прогнозира за Агрозона Венцеслав Славов от Асоциацията […]
Много от свинекоплексите разширяват дейността си, животните за клане са повече Най-активните украински производители на […]
Ограниченията остават само за животновъдни обекти в област Пазарджик Държавите членки единодушно одобриха промяна в […]
Производството намалява до 72 хил. тона Предварителните данни на МЗм показват драстично намаление на броя […]
Общо 64 429 000 лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно […]
Разглеждайки историческите тенденции, цените на свинете в ЕС обикновено се повишават с наближаването на […]
Плановете на ЕС за намаляване на индустриалните емисии могат да засегнат над три пъти […]
"Днес в Европейския парламент в Страсбург се гласува предложението за финансиране за закупуване на […]
Според него подобно правило трябва да се прилага, когато даден вид животновъдство достигне 90% […]
Според изпълнителния директор на най-голямата свиневъдна компания в България и член на УС на […]