
Сред тях са Свиневъдство, Птицевъдство, оранжерийни производители и лозари Над 62 млн. лв ще бъдат […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
Сред тях са Свиневъдство, Птицевъдство, оранжерийни производители и лозари Над 62 млн. лв ще бъдат […]
Секторът е оставен да се саморегулира до степен, че той върви в една спирала […]
С 13,5% се е увеличила изкупната цена на свинското месо след задържането на относително ниски […]
Броят на свинете през изминалата година нараства до 694 663 животни или със +17% […]
Произведената във Виетнам ваксина ще има приблизителна цена от $1,40 и ще бъде пусната […]
Сектор Птицевъдство ще бъде включен в списъка на уязвимите сектори, това е станало ясно […]
Приемът по схемата предстои от 2 до 16 септември Изплащането на финансовите средства за II […]
Случаите на АЧС в дивата популация се увеличават Рим разреши отстрела на дива свиня, след […]
Производствените разходи продължават да растат, оплакват се от бранша Британската свиневъдна индустрия е загубила почти […]
В момента килограм живо тегло се търгува по 1,80 евро, у нас цената е […]
България ще настоява за 20% увеличение по т.нар. временна рамка за хуманно отношение към […]
Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане Още 3 дни, […]
Допълнителните средства са заради трудната ситуация, в който се намира секторът Допълнителен ресурс в размер […]
Финансовата помощ варира от 157 до 423 евро на тон От днес, 1 април 2022 […]
Допуска се частно хранилище за свинско месо. Според Европейската комисия това е отговор на […]