
Обичаният зимен зеленчук – зелето, чупи всички рекорди Плодовете и зеленчуците са задължителна част от […]
Площите заети с културата в България възлизат на 1 961 ха през 2018 г., което може да се сравни с 1 692 ха през 2017 г. и това е ръст с 15.9%. Производството на открито е 47 240 тона, което е 13% повече спрямо 2017 г. Средният добив от открити площи намалява с 2,5% и достига 24 090 кг/ха.
Най-големи площи заети със зеленчука има в Югозападна и Южна България, където са засадени 1 242 ха. Производството в района е 32 543 тона при средни добиви от 26 202 кг/ха.
Климатичните условия в България позволяват отглеждане на зеле да се извършва за ранно, средно ранно и късно производство. У нас най-широко застъпено е есенното производство. Второто десетдневие на юли е оптималният срок за засаждане на културата.
Предшествениците имат значение при тази култура. Добри са тези предшественици, които оставят почвите по-рохкави, чисти от плевели и с добър запас от хранителни вещества.
За тази цел са особено подходящи доматите, патладжанът, краставиците, морковите, картофите и житните култури. Средно ранното и късното зеле растат добре след спанак, тиквички, марули, краставици, зелен боб и зелен грах. Лукът обаче е лош предшественик.
Овощната култура не трябва да се засажда две години поред на едно и също място, защото в противен случай реколтата е доста малка. Причина за това е, че старите кочани способстват за размножаването на много болести и в корените се размножават личинките на зелевата муха.
Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, тъй като образува голяма органична маса – корени, листа и зелки за доста кратко време. Късното зеле усвоява до 80% от азота, 20% от фосфора и 34% от калия.
Продукцията от зеле се продава предимно в страната, а износът е незначителен.
В Agrozona.bg ще намерите както статистическа, така и практическа информация за отглеждането на културата в България, включително тенденции за развитието на производството и пазарите в бъдеще.
Ние следим новостите и промените в правилата за финансово подпомагане за стопаните, които се занимават с отглеждане на зеле.
Обичаният зимен зеленчук – зелето, чупи всички рекорди Плодовете и зеленчуците са задължителна част от […]
Използвайте естествените прегради Зелето е сред културите, които могат да се срещнат във всеки двор. […]
Зелето е много обичана култура, но забележите ли, че по главите има гъсеници и […]
Кои на най-големите грешки, които допускате при гледането на зеле Зелето е един не само […]
Със 109% се е увеличило оранжерийното производството на пипер в страната през 2019 г., […]
Заради кризата с коронавируса, собствениците на оранжерии в Югозападна България намаляват производството си. Причина […]
Учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” – Пловдив, част от Селскостопанската академия, […]
Болести и неприятели атакуват културата през цялата вегетация Зелето е култура, която при правилна агротехника, […]
Разсадът за зеле се изнася на полето и в градината в края на март-началото […]
Спрямо 2018 г. цената му е почти двойна През миналата седмица цената на едро на […]
Експертите твърдят, че лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента. Те […]
Антиоксидантите защитават тялото ни от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да доведат […]
Осемдесет стотинки върви хубавото зеле на пазарите в София и Перник. Цената на зеленчука […]
Юли е късен месец за садене на зеленчуци в градината, но все още имате […]
Основните храни в Русия поскъпват от началото на 2017 г. Стойността на кошницата с […]