Юни 8, 2023

Отглеждане на зеле


Площите заети с културата в България възлизат на 1 961 ха през 2018 г., което може да се сравни с 1 692 ха през 2017 г. и това е ръст с 15.9%. Производството на открито е 47 240 тона, което е 13% повече спрямо 2017 г. Средният добив от открити площи намалява с 2,5% и достига 24 090 кг/ха.

Най-големи площи заети със зеленчука има в Югозападна и Южна България, където са засадени 1 242 ха. Производството в района е 32 543 тона при средни добиви от 26 202 кг/ха.

Климатичните условия в България позволяват отглеждане на зеле да се извършва за ранно, средно ранно и късно производство. У нас най-широко застъпено е есенното производство. Второто десетдневие на юли е оптималният срок за засаждане на културата.

Предшествениците имат значение при тази култура. Добри са тези предшественици, които оставят почвите по-рохкави, чисти от плевели и с добър запас от хранителни вещества.

За тази цел са особено подходящи доматите, патладжанът, краставиците, морковите, картофите и житните култури. Средно ранното и късното зеле растат добре след спанак, тиквички, марули, краставици, зелен боб и зелен грах. Лукът обаче е лош предшественик.

Овощната култура не трябва да се засажда две години поред на едно и също място, защото в противен случай реколтата е доста малка. Причина за това е, че старите кочани способстват за размножаването на много болести и в корените се размножават личинките на зелевата муха.

Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, тъй като образува голяма органична маса – корени, листа и зелки за доста кратко време. Късното зеле усвоява до 80% от азота, 20% от фосфора и 34% от калия.

Продукцията от зеле се продава предимно в страната, а износът е незначителен.

Отглеждане на зеле – какво ще откриете при нас

В Agrozona.bg ще намерите както статистическа, така и практическа информация за отглеждането на културата в България, включително тенденции за развитието на производството и пазарите в бъдеще.

Ние следим новостите и промените в правилата за финансово подпомагане за стопаните, които се занимават с отглеждане на зеле.

Прочети повече