
Тя ще започне да действа от 1 март Около 4000 пчеларя са се регистрирали в […]
Основен подклас на растениевъдството в нашата страна представлява зърнопроизводството. В Република България зърното се смята за важен аспект за гарантирането на националната сигурност и прехраната на населението. У нас има много добри условия за отглеждането на различни зърнени култури като пшеница, ечемик, царевица, ориз и други.
Зърнените култури се отглеждат в онези районите на страната, които се характеризират с равнинен релеф. Най-благоприятни за отглеждане на пшеница и царевица са черноземните почви, а канелените горски почви и смолниците са подходящи за отглеждането на ечемик, царевица и… отново пшеница.
Зърнено-житните култури се използват за прехраната на човека (хранително-вкусовата промишленост) и животните (за целите на животновъдството). Основната част на растенията, подходяща за консумация (ядливата част) е плодът. За целите на животновъдството се използва зелената част на растенията.
В България основният дял на зърнопроизводство се пада на пшеницата и царевицата, а много по-малък дял се пада на царевица, ечемик, ориз, овес, ръж, тритикале, просо и сорго. В света първенството на производство на зърнено-житни култури се държи от пшеница, царевица и ориз.
Според топлинните условия за тяхното отглеждане, те се делят на:
Въз основа тяхното предназначение:
Подготовката на почвата до сеитбата е различна в зависимост от това дали почвата е имала ранни или късни предшественици, или почвата е била достатъчно влажна или суха.
При зърнено-житните култури има няколко признака за класификация на сеитбата.
Според начина може да бъде два вида:
Според сезона:
Жътвата е селскостопанска кампания по прибирането на зърнените култури. В България жътвата на ечемика и пшеницата се извършва през юни и юли, като стартът на жътвената кампания зависи от метеорологичните условия. Средностатистически стартът в по-топлите райони на България започва в периода 15–20 юни, а в по-студените до 20 юли всяка година.
В периода септември – октомври започва жътвената кампания при царевицата.
Жътвата се извършва от комбайни, които едновременно с жъненето, правят вършеене и почистване на зърното – все дейности, за които до XIX-XX век се е използвала човешка сила.
При следващия етап зърното се извозва на специални площадки, където се първоначално се почиства и впоследствие складира
Тя ще започне да действа от 1 март Около 4000 пчеларя са се регистрирали в […]
Дерби® Супер едно и Алегро® - 20% по-изгоден от аналогични пакети Търсете през 2021 г. […]
Цените на зърното непрекъснато се увеличават. Този ръст се подкрепя от необичайно силно търсене, […]
Износът на рапица от началото на реколтната година към януари 2021 г . е […]
Предварителната оценка на НСИ за брутната продукция в зърнопроизводството е за спад от 13%, […]
Скъпи приятели, След предизвикателната изминала година Ви благодарим, че за пореден път избрахте да бъдете […]
Международният съвет по зърното (IGC) очаква рекордни реколти от зърнените култури през следващите пет […]
Гладна ли е пшеницата? Колко и кога да торим? Отговор на тези въпроси дава системата […]
Засели ли се от Гърция, ще нанесе вреда да посевите Ако неприятелят Spodoptera frugiperda Smith, […]
Безспорно 2020 г. в зърнопроизводството бе белязана от екстремното засушаване на много места в […]
Стопанство в Украйна планира да отгледа първата реколта от пшеница, която ще има син […]
Изследване на резултатите от различни сценарии на подпомагане след 2020 година показва, че при […]
FOB цените от Украйна към края на ноември забавят темпа на повишение, достигайки: хлебна […]
Вижте как да спечелите от полезната култура Соргото е култура, чиито площи постоянно се увеличават, […]
„Обидени сме от отношението на МОСВ към земеделците“, заяви изпълнителният директор на Националната асоциация […]