
„Браншът много пъти е бил лъган. В момента той е много силно обединен и […]
Основен подклас на растениевъдството в нашата страна представлява зърнопроизводството. В Република България зърното се смята за важен аспект за гарантирането на националната сигурност и прехраната на населението. У нас има много добри условия за отглеждането на различни зърнени култури като пшеница, ечемик, царевица, ориз и други.
Зърнените култури се отглеждат в онези районите на страната, които се характеризират с равнинен релеф. Най-благоприятни за отглеждане на пшеница и царевица са черноземните почви, а канелените горски почви и смолниците са подходящи за отглеждането на ечемик, царевица и… отново пшеница.
Зърнено-житните култури се използват за прехраната на човека (хранително-вкусовата промишленост) и животните (за целите на животновъдството). Основната част на растенията, подходяща за консумация (ядливата част) е плодът. За целите на животновъдството се използва зелената част на растенията.
В България основният дял на зърнопроизводство се пада на пшеницата и царевицата, а много по-малък дял се пада на царевица, ечемик, ориз, овес, ръж, тритикале, просо и сорго. В света първенството на производство на зърнено-житни култури се държи от пшеница, царевица и ориз.
Според топлинните условия за тяхното отглеждане, те се делят на:
Въз основа тяхното предназначение:
Подготовката на почвата до сеитбата е различна в зависимост от това дали почвата е имала ранни или късни предшественици, или почвата е била достатъчно влажна или суха.
При зърнено-житните култури има няколко признака за класификация на сеитбата.
Според начина може да бъде два вида:
Според сезона:
Жътвата е селскостопанска кампания по прибирането на зърнените култури. В България жътвата на ечемика и пшеницата се извършва през юни и юли, като стартът на жътвената кампания зависи от метеорологичните условия. Средностатистически стартът в по-топлите райони на България започва в периода 15–20 юни, а в по-студените до 20 юли всяка година.
В периода септември – октомври започва жътвената кампания при царевицата.
Жътвата се извършва от комбайни, които едновременно с жъненето, правят вършеене и почистване на зърното – все дейности, за които до XIX-XX век се е използвала човешка сила.
При следващия етап зърното се извозва на специални площадки, където се първоначално се почиства и впоследствие складира
„Браншът много пъти е бил лъган. В момента той е много силно обединен и […]
За по-малко от 2 години CHCNAV се превърна в продукта с най-бързо растящ пазарен […]
Този протест не е зърнопроизводителите, а всички български земеделски производители, заяви Върбанов
Прибирането на реколтата е започнало в четири общини на областта Жътвата на царевицата започна в […]
Нерафинираното слънчогледово олио продължава да поевтинява, търговията със слънчоглед страда След понижението на цената ФОБ […]
След години работа в земеделския сектор в България, в началото на 2021 г. Светослав […]
Международното събитие ще се проведе в партньорство с АЗПБ, включва богата програма „Зърнените пазари през […]
През тази седмица екип от АЗПБ пътува до Либия в търсене на сигурни пазари […]
На Софийска стокова борса юли премина активно и търговията се раздвижи С края на жътвата […]
Според него за стопаните приемливо би било предложението на преработвателите на слънчоглед държавата […]
При рапицата и тритикалето се отбелязва сериозен ръст в добива По оперативни данни на Министерство […]
Конкуренцията на фуражната пшеница и очакването на новата реколта все още правят покупките несигурни Цените […]
Износът на пшеница е достигнал близо 340 хил. тона за месец От началото на новата […]
В момента се изпитват 15 хибрида в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, […]
Локалните засушавания не дават голям шанс на стопаните да извадят оптималното от нивите си „Ако […]