Август 8, 2022

Отглеждане на череши


Черешата е широко разпространен овощен вид на умерения климат. У нас има благоприятни условия за отглеждане на череши, евтино производство на висококачествени плодове, конкурентноспособни и на външните пазари.

Първоначално черешата е била представена с единични дървета в ниви, лозя, дворове, покрай пътища, по-късно се създават и по-големи насаждения.

Какви насаждения за отглеждане на череши има у нас

Поради ценните качества на този плод площите в страната бързо се увеличават. Докато през 1950 г. у нас имало около 9000 дка черешови градини, с общо производство на плодове 23 хил. тона, през 1986 г. – площта е 110,7 хил. дка, а производството – 83,8 хил. тона.

После обаче грижите за насажденията рязко намаляват, а с това и средните добиви от декар. Едва през последните десетина години има повишен интерес към създаване на нови насаждения и то предимно в обособените черешопроизводителни райони като Кюстендилския, Пазарджишкия, Пловдивския, Шуменския, Сливенския, Разградско-Търговишкия, Великотърновския, Ловешкия.

През 2018 г. площите, които са заети с череши, се равняват на над 130 хил. дка, като добивите от тях се оценяват на над 56 хил. тона.

Какво трябва да знаете за черешите

Черешата е светлолюбив вид. Взискателна е и към температурата на атмосферата. Повреди по плодните пъпки се наблюдават при студове от минус 23-25 градуса по време на дълбокия покой. Сериозни повреди причиняват и късните пролетни мразове по време на цъфтежа или непосредствено след него.

Черешата не понася продължителните летни засушавания и суховеите особено при плитки почви и южно изложение. Тогава могат да се появят изгаряния по листата. Почвите трябва да са дълбоки, богати, добре дренирани, топли, с добра влагоемност и с умерено съдържание на калций.

Осигуряването на влага в точните моменти от развитието на черешовите дървета е от особено значение за доброто залагане на реколтата и получаването на качествен плод.

Черешата е един от видовете овощни култури, за които можете да научите много в специализирания сайт за агроновини Agrozona.bg. На сайта можете да получите актуална информация за състоянието на сектора, какви са изкупните цени на плодовете, къде са най-атрактивните пазари.

В „Агрозона“ специалисти съветват фермерите как да участват най-пълноценно по европейските мерки за финансиране, както и кои са най-перспективните сортове за засаждане и за отглеждане на череши.

Прочети повече