Май 29, 2023

Отглеждане на лук


Лукът е двугодишно тревисто растение от семейство Амарилисови. Едноименният род обединява около 400 вида, които се развиват в Северното полукълбо при условията на добри грижи и редовно напояване.

Растението образуват луковица със сплесната форма, която е покрита с люспи в различен цвят – от бял до лилав. Листата са с линейна форма, като при кромида със във формата на тръбичка, а при чесъна и праза – във вид на тясна пластина. Височината на растенията може да достигне до 100 см.

Той образува чадъресто съцветие от множество малки цветчета, които са с дълги дръжки. Най-известните видове лук са кромид, чесън, праз, многогодишен, но има и декоративни, като гигантски, холандски и много други.

Какви са подходящите условия за отглеждане на лук

Той се отнася към светлолюбивите растения, като най-добре вирее на сухи и добре осветени участъци. Субстратът за културата трябва да е наситен с органични вещества, като почвената реакция е най-добре да е слабо алкална или неутрална.

Поливки се правят на седмичен принцип, като на всеки квадратен метър площ се осигуряват по 10 литра вода.

Къде се гледа

У нас дейността свързана с отглеждане на лук е традиционен поминък в земеделските райони на страната, като през последните години интересът към тях се увеличава. Най-много кромид зрял лук се отглежда в Южния централен район, където през 2018 г. са добити 50% от количествата в размер на над 20 хил. тона.

Получените количества от културата са в размер на над 41 хил. тона. През последните години площите, заети с лукови култури се увеличават, като през 2018 г. земята, засадена с кромид, се оценява на над 3,6 хил. ха, а с чесън – близо 420 ха.

През 2018 г. реколтата от чесън е в размер на над 1,7 хил. тона. Перспективно е и култивирането на лук и чесън в оранжерии, от които продукцията се предлага на пазара през цялата година.

С какво сме полезни

В Agrozona.bg ще намерите полезна информация за начина на отглеждане на лук при всеки от различните му видове, сроковете за засаждане, както и най-добрите съвети за агротехниката на културата.

Полезни за читателите ще бъдат и материалите, които са посветени на растителнозащитните мероприятия при лука, както и начините за справяне с болестите и вредителите с народни средства и билки.

На страницата можете да намерите и актуална пазарна информация в национален и световен план, както и възможности за подпомагане на производството.

Прочети повече