Юни 5, 2023

Отглеждане на патладжан


По последни статистически данни на МЗХГ откритите реколтирани площи с културата в България са само 439 ха. Производството на открито е 11 260 тона, което представлява годишен спад с 5,4%. Средният добив от открити площи се увеличава с 3,5% на годишна база и достига 25 617 кг/ха.

Отглеждане на патладжан – кои райони са най-подходящи

Най-големи площи заети с културата има в Югозападна и Южна България, където са засадени 353 ха. Производството в района е 9 324 тона при средни добиви от 26 374 кг/ха.

Подходящи за отглеждане на патладжан са почти всички райони на страната. Сортовото разнообразие у нас е ограничено. Културата изисква плодородна, богата на органични вещества, рохкава почва.

Обича топлината, затова е подходяща за отглеждане в градини с южно изложение. За нормалното развитие на растенията оптималната почвената влажност е 80-90%. В зависимост от фазите на развитие културата променя нуждата си от влага.

Подходящото време за засаждане при ранно полско производство е в края на април и началото на май, а за средно ранното – през първата половина на май. Разсадът трябва да бъде във фаза 4-и-5-и лист, с къси междувъзлия и с дължина на стъблото не повече от 20-25 см.

Засажда се на двуредови ленти – 100+ 60/35 см или 110+50/35 см и редово – 80/35 см. След 5-6 дни се подсажда, като се използва резервен разсад.

Важно за тази култура е да се подготви разсад, например в кофички по две семена. Пресяването навън се прави след 1-ви май. Лехите е добре да са около метър широки и 30-40 см дълбоки, с мулчирани пътеки.

Засажда се по едно коренче на 50 см едно от друго, шахматно от двете страни на лехата. След като се захванат, добре е цялата леха да бъде покрита със слама или суха трева, за да се запази влагата.

Веднъж или два пъти преди цъфтежа може да се направи шербетуване, което представлява наливане край растението на едно-две канчета ферментирала кокоша тор или тор от ферментирала коприва.

Основни пазари за българските патладжани са Гърция и Румъния.

Какво ще откриете в Agrozona.bg

В сайта на Агрозона ще намерите както статистическа, така и практическа информация относно дейността по отглеждане на патладжан в България, включително тенденции за развитието на производството и пазарите в бъдеще.

Ние следим новостите и промените в правилата за финансово подпомагане за стопаните, които отглеждат зеленчука.

Прочети повече