Март 22, 2023

Отглеждане на тикви


Тиквата е едногодишно растение от едноименното семейство. Отглеждане на тикви може да се извършва чрез директно засяване на семената или чрез предварително произведен разсад.

Тиквите биват няколко вида – твърдокори, обикновени, едроплодни и мускатни, или цигулки. Твърдокорите биват най-често с кръгла форма, гладки, обикновено с жълт цвят, но тези показатели се променят според сорта.

Узряват късно през есента, като характерното за тях е, че плодовото месо е по-грубо, но за сметка на това се запазва по-дълго време. Мускатните тикви са едни от най-вкусните, но са много топлолюбиви. Вътрешността им е нежна и ароматна, много сладка.

Изисквания към условията за отглеждане на тикви

Тиквата е топлолюбиво растение, затова семената й се засяват, когато студовете навън са преминали. Тя е влаголюбива култура и трябва да се осигури поливане при отглеждането й.

Нуждае се от редовно торене, което може да се съчетае и с подходяща резитба на растенията. Обикновено реколтата от тикви се прибира през есента.

Производство и пазар

У нас отглеждане на тикви се практикува в цялата страна. През последните години интересът към културата е разнопосочен.

През 2016 г. се наблюдава бум на засаждането на тикви и кратуни, като тогава общите площи с културата са над 11,7 хил. ха. На 1411 ха пък са засадени тикви за семе. Добивите тогава се оценяват на 132,9 хил. тона тикви за реализация и над 7 хил. тона тикви за семе.

През 2016 г. България е на първо място в ЕС по производство на тикви. Поради ниската цена и трудната реализация година по-късно площите с тикви в страната са едва 1869 ха, като добивите спадат до 20,3 хил. тона. тиквите за семе заемат 143 ха, а добивите са едва 95 тона.

През 2018 г. статистиката сочи, че в България са засадени 1569 ха с тикви и кратуни, като реколтата е в размер на 23,4 хил. тона. Тикви за семе са се отглеждали на едва 46 ха, от които са добити 587 тона продукция.

В Agrozona.bg можете да намерите полезни съвети относно агротехниката на тиквите, изискванията на растенията към околната среда и начините за съхранение.

Какви са пазарите, как да достигнете до тях и доколко държавата подпомага това производство, също са част от проблемите, които можете да намерите в нашия сайт.

Прочети повече