Проф. Димитър Греков: До 2016 година всички общини следва да имат общи устройствени планове

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

До 2016 година всички общини следва да имат общи устройствени планове. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на кръглата маса за проблемите и перспективите пред земеопазването в България, предава агенция „Фокус”. „Съществен елемент за оптималното земеползване в страната се отнася до изработването на общи устройствени планове на общините. Инвестициите в селските райони се затрудняват от липсата на общи устройствени планове, които трябва да уреждат ролята на различните територии”, посочи министърът. „Резонно е и стриктното следване на селскостопанския план към общите устройствени планове по отношение на тяхното прилагане и интегриране”, каза министърът. Друг проблем според него е данъкът за земеделските земи: „В постановките на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е заложено наличието на такъв данък. Общото експертно мнение е, че няма единодушие относно поземлените данъци и че особено трудни за администриране са диференцираните данъци върху пустеещите и обработваемите земи. Практиката е данъците да се събират от ползвателите на земеделските земи, което неминуемо ще се отрази на техните приходи”, каза още проф. Димитър Греков.

Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за създаване на общи устройствени планове, но според проф. Греков те са въпрос на финансова възможност от страна на общините, по отношение на възлагане и изпълнение. Министърът съобщи още, че по инициатива на министерството е съставена междуведомствена комисия за създаване на български кадастър, целящ да се дадат насоки за по-бързо привеждане на кадастъра и имотните фирми в единна система, като се дефинират ролите и задълженията на всички, които са свързани с него.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама