Предстои подписването на договорите по мярка 121 на ПРСР

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

В следващите седмици предстои подписването на одобрените проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., обяви Елена Иванова, началник отдел „Развитие на селските райони“ в МЗХ, предава fermer.bg. Иванова представи изводите на земеделското министерство от информационната кампания за разясняване на Гаранционната схема по ПРСР 2007-2014 г., акцент сред които е навременното стартиране на финансов инструмент за подкрепа на земеделските производители в новия програмен период.

„Гаранционната схема на Националния гаранционен фонд (НГФ) през програмния период 2007-2013 г. стартира доста късно, като основната му цел беше да подкрепи земеделските производители при реализацията на техните проекти. Все още не е късно за това, тъй като има доста проекти по мярка 121 и по мярка 123, по които се работи и по които земеделските производители могат да получат гаранция от НГФ. Това важи и за договорите по мярка 121, които предстои да бъдат подписани“, заяви Елена Иванова.

Тя беше категорична, че на базата на изводите от проведената информационна кампания, МЗХ работи по нови механизми и финансови инструменти, които да стартират навреме в новия програмен период и от тях да се възползват повече земеделски производители. По думите на Иванова трябва фермерите да са по-детайлно и по-навреме да бъдат информирани за ползите от финансови инструменти, които могат да ползват за реализиране на проектите си по ПРСР 2014-2020 г.

„Има механизми за оползотворяване на капитала на НГФ, които се обсъждат. Но фондът има потенциал в следващата 1.5 година, тъй като фермерите продължават да изпълняват проекти по мерките от ПРСР 2007-2013 г. до средата на 2015 г.“, допълни Иванова. Дали при неусвояване, средства от Националния гаранционен фонд ще бъдат прехвърлени към мерки от Програмата и конкретно към мярка 121, коментира така: „Има внесени такива предложения, които са предмет на политически решения“.

По мярка 123 от ПРСР 2007-2013 г. подписаните договори са за над 20 млн. евро, като по тези проекти ще се работи до средата на 2015 г. Приемът по мярка 121 през миналата година беше обявен с бюджет от 43 млн. евро. „Имаме голям брой заявления, които са постъпили над бюджета по приема, целият бюджет ще бъде усвоен. Предстои подписването на договори по мярка 121 за около 40 млн. евро“, каза още Елена Иванова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА