Министър Найденов запозна журналисти от най-авторитетните световни медии с възможностите за инвестиция в българското земеделие

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с група чуждестранни журналисти, за да им разкаже за възможностите за инвестиции в българското земеделие. Инициативата е по проект на  Българската агенция за инвестиции.  Сред присъстващите бяха някои от най-авторитетните медии в световен мащаб, като Файненшъл таймс – Великобритания; Коммерсант – Русия; Ил Соле 24 Оре и АНСА -Италия; АПА – Австрия; Асошиейтед прес – САЩ; Асахи – Япония и други.

Министър Найденов запозна журналистите със земеделския отрасъл в България, като обърна внимание, че това е единственият сектор, който бележи ръст в период на икономическа криза и допринася с голям дял в Брутния ни вътрешен продукт.

Страната ни няма чак толкова много опции за инвестиции, но земеделието е изключително благоприятно за това, каза министър Найденов. Той уточни, че доходите на заетите в сектора за последните няколко години са нараснали с близо 50%, а благодарение на Програмата за развитие на селските райони е подменена голямa част от материалната база на стопанствата. Обновени са също и пътища, площади, детски площадки, водопроводни инсталации и др. в много от малките населени места.

Министърът посочи, че страната ни е голям производител на храни с традиции и изнася продукция, както за Европейския съюз, така и за арабския свят и страните от бившия Източен блок.

Според регламентите на Общата селскостопанска политика България, като член на ЕС получава ежегодно голям финансов ресурс, който се повишава с всяка измината година. През новия програмен период на ОСП 2014 – 2020 страната ни ще достигне тавана на полагаемите субсидии, като тогава за земеделие и развитие на селските райони се очаква да влизат приблизително 2 млрд. евро.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама