Кипърското сирене халуми може да получи патента на ЕС за “защитено наименование за произход”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Кипър започна процедура в Европейската комисия по защита на един от най-известните си продукти с голям експортен потенциал. Правителството подаде заявление за регистрация на сиренето халуми със “защитено наименование за произход”, пише БНР. Целта на процедурата, която започна кипърското правителство, е да се осигурят по-големи пазарни възможности и конкурентни предимства за кипърските производители в страните от Европейския съюз, да се гарантира качеството на продукта и да се стимулира развитието на животновъдството, производството на козе и овче мляко и на сирене в страната, обясни земеделският министър Никос Куялис. Патентоването на името на традиционното козе сирене халуми, неизменна част от местната национална кухня, ще означава, че само Кипър може да произвежда и търгува продукт под това или подобни наименования. Вече има опити ог фирми от други страни за подвеждане на потребителите, като се използват сходни названия.

Халуми е много характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Европейската комисия документация, бе уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и на търговията, и производители на халуми и животновъди. Според него сиренето халуми трябва да съдържа минимум 50% козе и овче мляко. На производителите бе даден 10-годишен преходен период, за да пригодят бизнеса си към новите изисквания. В началото се разрешава в халуми да има най-малко 20% овче и козе мляко, като този дял постепенно ще се увеличава, докато стигне определените 50%. По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 млн. евро годишно.

Кипърското правителство очаква да получи положителен отговор от Еврокомисията в рамките на 8 месеца.

Заедно с това бяха обявени редица мерки за стимулиране на производството на повече козе и овче мляко, като фермерите ще бъдат подпомагани финансово.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements