Фермери искат кръгла маса с участието на кметове за незабавни промени в Наредбата за къси доставки

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Незабавни промени в наредбата за директните доставки, които да подпомогнат дребните животновъди поискаха Юлияна Борисова, Иван Иванов, Христо Христов и други животновъди  от района на Трън и Годеч. Това стана по време на заключителна пресконференция по трансграничния проект „Екомилк” на Фондация „Стамен Григоров” с председател Юлия Григорова съвместно с общините Ниш и Трън днес в столицата.

Българските фермери настояват да бъдат променени условията за изграждане на малки преработвателни предприятие, така че да не са като на големите мандри. Факт, който е валиден за целия ЕС. Припомняме, че тази наредба беше пхриета от предишното правителство, но вместо да помогне на малките фермери в производство на домашни храни, каквато беше идеята й, тя създаде непосилни за тях изисквания. Вече трета година и предишните и сегашни ръководства на МЗХ обещават, че ше има промяна, но тя така и не се случва.

Фермерите искат още санитарно хигиенните условия да бъдат спазвани, но да не бъдат като за индустриалните предприятия. Още да има възможност произведените продукти от фермите да бъдат продавани и в търговските вериги и магазини. Животновъдите настояват също да имат възможност млякото, което се преработва по тази наредба, да не е само 30% от произвежданото във фермата, а 100%. Те изтъкнаха, че е необходимо промените в наредбата да се съгласуват с малките производители за мнения и предложения.

Кръгла маса за проблемите на семейните ферми

На форума бе обсъдено предложение за провеждане на кръгла маса по проблемите на малките ферми и промените в Наредба № 26, която да се състои в гр. Трън и на която да присъстват заинтересовани кметове от други общини на България. Идеята е да се излезе с предложение пред държавните институции и Националното сдружение на общините за развитие на земеделието в изоставащите общини. Също така да се отпускат пари, които да разпределят общините, за развитие на малки ферми и стимулиране на млади хора, които да се занимават със земеделие с цел намаляване на миграцията и оставане на младите хора в родните им места. Участниците дадоха пример с опита от община Ниш, в която всяка година има общински бюджет за подпомагане на земеделието и животновъдството в района.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама