Хранителните алергии са все по-чест проблем на все повече хора от всякакви възрасти. Те могат да се развият без значение от това на колко години е човек. Статистиката сочи, че деца с хранителни алергии са между 2 и 4 пъти по-податливи да развият заболявания като астма и друг вид алергии спрямо малчуганите без такъв хранителен проблем.
АКЦЕНТИ
Сред децата най-честите храни, предизвикващи алергии, са:
- мляко
- яйца
- брашно
- риба
- соя
- фъстъци
Организмът на възрастните от своя страна често възприема като алерген:
- ядки и семена;
- костилкови плодове като праскови, сливи, череши и кайсии;
- риба и морски дарове като омари, раци и др.
- фъстъци
Важно за хора с тежки форми на алергия е да предупреждават задължително сервитьора или човека, който приготвя храната им, за непоносимостта, за да бъдат избегнати сериозни и дори животозастрашаващи състояния.
Четете още: Кукушева: Непоносимостта към глутена е мит
Твърде много глутен е опасен за най-малките
Безглутеновата диета може да е опасна за здрави хора
Словенец създаде безглутенова бира