Твърде много глутен е опасен за най-малките

Твърде голяма консумация на храни, съдържащи глутен, от деца под 2-години, може да причини целиакия, сочи проучване, изследващо развитието на заболяването и продължителността на кърменето на децата. За целта на изследването са наблюдавани 8700 деца от Германия, Финландия, Швеция и Америка, при които има генетичен риск от развитие на здравословния проблем. Резултатите показали, че малчугани, които приемали повече от 5 г глутен дневно, са 2 пъти по-силно изложени на риск от целиакия, пише foodnavigator.com.
Популярна е тезата, че за децата не е добре както твърде ранното включване на глутен в храненето – преди 17-та седмица, така и твърде късното – след 26-та. В това проучване такава връзка не е установена. То е развенчало твърдението, че продължителното кърмене на децата намалява риска и е заключило, че количеството на приемания потенциално проблемен белтък е ключово.