Индексът на цените на основни храни, съставян от Организацията на ООН по прехраната (FAO), е стабилен през октомври, при увеличение на цените на захарта и растителното олио, което компенсира спада в цените на млечните продукти и месото. През октомври индексът на FAO падна до 192.3 пункта, което представлява седми пореден месец на спад. Намалението в сравнение с предходния месец септември обаче е малко – само с 0.2%. Спадът, който се отчита в този момент, е особено благоприятен за държавите-вносители, според Концепион Калпе, главен анализатор във FAO, цитиран от пресцентъра на организацията.
През октомври цените на млечните продукти паднаха с 1.9%, а стойностите на маслото и млякото на прах се свиха заради увеличеното производство в Европа, където много производители се борят с ефектите от руското ембарго върху вноса на сирене. Индексът за млечни продукти падна до 184.3 пункта, което е спад с 3.5 пункта в сравнение със септември, и също представлява спад с 66.8 пункта, или 26.6% в сравнение със септември 2013 г.
Цените на месото също паднаха, тъй като производството на свинско месо се възстанови в няколко държави, които бяха ударени от болестта диария по свинете, а и засиленото отглеждане на говеда в Австралия намали цените на месото. Индексът на FAO на цените на месото падна с 1.1% или 2.3 пункта в сравнение със септември и достигна 208.9 пункта, което е повече от 10% над нивото от същия месец на миналата година.
Индексът за зърнените култури падна рязко през последните месеци заради очакванията за рекорди в световното производство на пшеница и царевица. През октомври този индекс се задържа стабилен на 178.4 пункта, тъй като забавянето в жътвата на царевица в САЩ и влошените перспективи за реколтата от пшеница на Австралия доведоха до втвърдяване на цените. Стойността на ориза намаля, а индексът на цените на зърнените култури през октомври е с 9.3%% или 18.2 пункта по-нисък в сравнение със същия месец на миналата година.
Като цяло индексът на цените на FAO през октомври остава на най-ниското си ниво от август 2010 г. насам.