Десислава Танева: Плащания по ПРСР в размер на 340 млн. лв. се отписват заради преструктурирането на средства за украинската помощ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Това засяга земеделските стопани, които очакват разплащания по договорите си за инвестиции по различни мерки по ПРСР

На заседание на Управителния съвет, Държавен фонд “Земеделие” утвърди 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.
От ДФЗ уточниха, че осигуряването на т.нар. „украинска помощ“ става възможно след преструктуриране на средства на ДФЗ и осигурени допълнителни средства от националния бюджет.
Малко по-късно, председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева коментира преразпределението на средства по мярката, с мотива “за да сме точни и да няма разминаване в очакванията на земеделските стопани”.
“Служебният кабинет осигури необходимите допълнително 235 млн.лв за изплащане на очакваната, и съвсем справедливо, т.нар. Украинска помощ – първи транш, цялата в размер от порядъка на 290 млн.лв. Казано по друг начин – тази украинска помощ е била бюджетирана в размер на около 60 млн лв. за двата й транша /по терминологията на подписани Меморандуми след протестите/”, заяви Танева.

Откъде се осигурява допълнителният ресурс?

“155 млн.лв. се осигуряват за сметка на трансфера от централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на ДФЗ за 2024 г. С това преструктуриране на средствата на практика ОТПИСВАМЕ плащания по ПРСР в общ размер на 340 млн.лв, от които 185 млн.лв. европейски. Това засяга земеделските стопани, които очакват разплащания по договорите си за инвестиции по различни мерки по ПРСР”, коментира Танева, като допълни още, че остава темата ще има ли отчисления и колко от ПРСР по правилото N+3.
Останалите 80 млн. лева са осигурени от централния бюджет и по никакъв начин не засягат други интереси на земеделските стопани по очаквани плащания, поясни още Танева.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама