Ще внасяме риба и рибни продукти от Индонезия

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

„Имаме желанието и сме готови на партньорство с Индонезия в областта на търговията с риба и рибни продукти“, е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на работна среща в Джакарта с проф. инж. Р. Шариф Виджая, генерален секретар на Министерството на морските въпроси и рибарството на Индонезия, предава МЗХ. Създаването на българо-индонезийски предприятия за преработка на риба и рибни продукти, както и взаимодействието в областта на науката и изследванията в тази област са другите сфери, в които двете страни могат да си сътрудничат успешно, е акцентирал Абазов.

По думите на Абазов  голяма част от консумираните в страната ни риба и рибни продукти са внос. Той е предложил на проф. Виджая да се създаде работна група, която след уточняване на административните детайли ще осигури възможности за развитие на бизнеса между двете страни в рибарския сектор.

По време на срещата проф. Виджая е наблегнал на големия потенциал на държавата му по отношение на рибарството и аквакултурите. Индонезия произвежда годишно 6 млн. тона риба и 7 млн. тона аквакултури. Тя е втората страна в света по улов на риба и производство на аквакултури и заема първо място по улов на риба тон.

Обсъден е въпросът за организиране на контейнерни превози, които да транспортират директно риба и рибни продукти до българските черноморски пристанища.

Заместник-министърът е уверил индонезийския си колега, че сътрудничеството между двете държави се простира и отвъд земеделието и вече се обсъждат възможностите за съвместна работа в енергетиката, туризма, младежта, спорта и културата.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements