Руско ембарго: България ще прилага само мярката „изтегляне от пазара” за благотворителност

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

От предвидените извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци в следствие на руското ембарго, България ще прилага само мярката „изтегляне от пазара” за безплатно предоставяне на плодове и зеленчуци на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. В тази връзка Министерство на земеделието и храните изготви проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 28 август 2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете, който от 19 септември 2014 г. е публикуван на интернет страницата на МЗХ.

В проекта на наредба е предвидено да стартира нов прием на искания за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне от датата на публикуване на наредбата в Държавен вестник, тъй като проектът на регламент урежда нова мярка за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове, която не е продължение на старата.

Проектът на наредба предвижда приемът на искания за изтегляне от пазара да бъде прекратен при достигане на определеният на страната лимит от 3 000 тона. По отношение на проверките на изтеглянето от пазара, както и за подаването на заявки за плащане, определянето на размера на подпомагането и неговото изплащане, се прилагат действащите правила на Наредба № 6.

Мерките могат да се прилагат от 1 октомври до 31.декември.2014 г. или до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти.

Припомняме, че Европейската комисия издаде Делегиран регламент от 29 септември 2014 година за определяне на допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои видове плодове и зеленчуци. Делегираният акт урежда мерки за подпомагане на производителите на домати, моркови, пипер, краставици, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, киви, портокали, клементини, мандарини, зеле, карфиол, гъби и меки плодове. И в новия регламент се предвижда прилагането на две временни извънредни мерки за подпомагане:

– изтегляне на продуктите от пазара и

– небране или бране на зелено на продуктите.

Условията за определяне размера на финансовата помощ по продукти, както и условието за подпомагане на признати организации на производители (ОП) и на  производителите, които не са членове на ОП остават същите, както в Регламент 932/2014.

165 милиона евро е общият финансов ресурс по новата схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци. За 12 държави-членки: Белгия, Кипър, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Холандия, Полша и Португалия са предвидени конкретни количества продукти допустими за подпомагане, като ДЧ и съответните количества са определени на база износът за Русия през последните три години за период 1 август – 31 декември. При определяне на конкретните количества и държави-членки са приспаднати количествата от направените вече две нотификации по старата мярка.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама