Производството на патици бележи близо 21% ръст на годишна база

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Производството на месо от бройлери в кланиците към м. август достигна 60,2 хил. тона, като увеличението на годишна база възлиза на 1,7%. При произведеното месо от патици повишението е с 20,8% (до 13 хил. тона). Очакванията са за силно  производство и през оставащите месеци до края на годината, съощиха от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Повишените разходи за фуражи и енергия, наред със сравнително силното вътрешно търсене ще движат ценовите нива нагоре

Увеличението на цените на едро на пилешкото месо спрямо предходния месец е с 0,2%, като темпът на растеж се забавя. Въпреки това, цените остават значително над миналогодишните равнища (+45%). Повишените разходи за фуражи и енергия, наред със сравнително силното вътрешно търсене ще движат ценовите нива нагоре.

Прогноза: Производството на свинско месо ще намалее с 4% през 2023 г.

Експертите от Работната група по свинското месо към ЕС прогнозират спад на производството с около 4% през следващата година. Понижението ще е по-интензивно през първата половина на 2023 г., отразявайки повишените разходи за фуражи и други входящи ресурси, намалената рентабилност и затрудненията, свързани с ритмичността на паричните потоци от текущата дейност и платежоспособността на фермерите.

Разпространението на АЧС в някои държави- членки също ще оказва известно влияние върху пазара. Според изнесените данни на петата среща на Европейската група за отразяване на свинското месо, регистрираните случаи в ЕС към  м.септември са 334, а 85% от тях са в Румъния.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА