Българското дружество за защита на птиците започна кампания за истинска “зелена” реформа на ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира днес електронна кампания във връзка с планирането на бюджета на ЕС за земеделие. Кампанията е насочена към настоящата реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС и осигуряване на бюджет, който е ключов за „зелена“ реформа на ОСП. Целта е да бъдат спрени безполезните плащания за земеделие, което не осигурява публични стоки – запазена природа, въздух, почва и вода.

Във връзка с това, БДЗП настоява за определяне 1% от бюджета на ЕС за LIFE фонда – единственият финансов инструмент на ЕС в подкрепа на околната среда, за „зелен“ Първи стълб на ОСП и осигуряване на 50% от общия му бюджет за развитие на селските райони, както и за обезпечаване 20% от бюджета на ЕС за дейности за подобряване на климата. От БДЗП настояват още и за премахване на безполезното харчене на пари и заделяне на достатъчно финансови средства за чуждестранна помощ и развитие.

Кампанията цели да повлияе за истинска „зелена“ реформа на Общата селскостопанска политика. Според БДЗП реформата на ОСП не бива да бъде застрашена от земеделските лобита и интересите на страните членки, които се интересуват единствено колко повече пари биха могли да вкарат в джобовете си от бюджета на ОСП. Бюджетът на ЕС трябва да се оттегли от инвестиране във вредните субсидии като директните плащания на площи да се превърне в движеща сила за “зелена” икономика.

Всеки може да се включи в кампанията като подпише писмото до министър-предстедателя Бойко Борисов, което изисква да се подсигури бюджета на Европейския съюз в полза на фондовете на ОСП  за развитие на селските райони и фонд LIFE, който защитава изчезването на дивата природа.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама