От днес влизат в сила нови правила за прозрачност на бенефициентите по ОСП

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

От днес, 1-ви юни, държавите-членки на Европейския съюз са задължени да публикуват списък с бенефициентите по Общата селскостопанска политика (ОСП). Това става по силата на новите правила, приети през 2013 г. с реформата на новата ОСП, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Всяко национално министерство на земеделието трябва да публикува на своята интернет страница списък с имената на бенефициентите, общината, в която се изпълнява проектът, сумите получавани по отделните мерки и описание на мерките. Така се очаква да се постигне повече публичен контрол на европейските средства.

Новото изискване е в съответствие с целта на Европейската комисия да направи по-прозрачни начините, по които се разпределя бюджетът на ЕС.

В коментар по повод въвеждането на новите правила за прозрачност еврокомисарят по земеделие на ЕС Фил Хоугън каза: „Важно е данъкоплатците да оценят голямата работа, която фермерите извършват, за да осигурят постоянни доставки на безопасна и висококачествена храна, без да вредят на околната среда, животните и без да нарушават социалните стандарти, които са по-строги в сравнение с тези на техните конкуренти извън ЕС. Надявам се, че тези нови правила за прозрачност ще помогнат на широката общественост да разбере по-добре как ОСП помага да бъдат решени някои важни въпроси за обществото – както чрез системата на директните плащания, така и чрез индивидуални инвестиционни проекти, които помагат на младите фермери да създадат свой бизнес, да модернизират стопанствата си и да приложат допълнителни мерки за опазване на околната среда или за проекти, които развиват селското стопанство като цяло.“

ТУК може да видите списъка с имената на бенефициентите по ОСП в България.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА