Ивайло Здравков: Гъмжи от проекти със S-класи, яхти и вертолети по мерките за селски туризъм

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

От 723 проекта в процес на оценка са 127 за директно купуване на луксозни автомобили – мерцедеси S-класа, джипове, има дори вертолети и яхти по мерките за селски туризъм 311 и 312. Това скандално съобщи за Агрозона Ивайло Здравков, председател на Българска асоциация на бенефциентите по европейски програми /БАБЕП/. Тази седмица е имало среща между БАБЕП във връзка с ранкинга/точукавенето/ на проектите  по ПРСР, ръководството на ДФЗ  и представители от министерство на земеделието, на което остро е поставен проблема от Здравков за луксозната техника.

Схемата за купуване на луксозните коли и техника е най-често следната – регистрира се ЕТ, търговецът си пуска проект за един или два мерцедеса и пише, че с него ще развежда туристи в Триград, например, разкри Здравков. Като се отбележи от бенефциента, че става дума за селски туризъм, проектът автоматично става приоритетен и по този начин назад остават такива, които всъщност гарантират производство и заетост в планинските и селски райони.

БАБЕП сезира с писмо за тези законни злоупотреби ДФЗ, МЗХ и МС и до края на седмицата очакваме проблемът да се реши, допълни той. Здравков подчерта, че позицията на агрофонда е срещу подобни законни машинации. Миналата година дори е имало уволнени служители, които са лобирали именно за кандидати за луксозната техника. Въпреки че официалната позиция на ДФЗ е срещу приотизирането на такива проекти, все още има силно лоби, подкрепяно отвън, което работи в полза на далаверите с мерцедеси и яхти. Тези автомобили струват между 150 – 200 хил. лв. Една от предложените идеи е да се ограничат субсидиите за такава техника, каза Здравков. Той разказа, че ако се отнеме приоритетността на такива проекти, напред ще могат да излязат интересни идеи за създаване на производства с над 30 работни места. Такива са цех за преработка на пластмаси, за плочки от пясък и дървесина, с каквито е застлана ул. Витоша в София и др. Някои от тези фабрики гарантирали в бъдеще заетост на над 100 души. В петък ще стане ясно дали ще бъдат удовлетворени исканията на БАБЕП, за да се отнемат точки от проектите с директно закупуване на скъпи автомобили за селски туризъм и ограничаване на субсидията за автомобили до 40 хил. лв.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА