Земеделският туризъм може да даде бъдеще на фермите. Това е мнение на фермери от Шотландия, които присъстваха на Конференцията по фермерство в Оксфорд, проведена в началото на януари тази години. Това предаде “Agra Europe”.
„С наличните ни активи ние трябва да се справим с текущи проблеми като ниската възвръщаемост от традиционните ферми, както и натиска върху земеделието от гледна точка на изхранването на населението и продължителността на живот на фермерите.“, обяснява Каролин Милър, фермер от Шотландия. В момента земеделският туризъм не е дефиниран нито в Шотландия, нито в останалата част на Великобритания. Въпреки това той се определя като дейностите в една ферма, на един терен, където се произвеждат земеделски продукти. Директният контакт с фермерите също е важен и може да включва установяване на връзки и някаква форма на взаимно обучение.
В момента 10% от БВП на Шотландия идват от туризъм. Правителството на Шотландската национална партия има стратегия за развитие на туризма през 2020 г., чиято цел е около 1 млрд. паунда (1.2 млрд. евро) да дойдат от фермерството. В Италия например има 20 000 регистрирани оператори с 2 млн. гости на година, от които има около 1 млрд. паунда приходи само от настаняване, като това изчисление е направено преди приходите от продажбата и експорт на храните да бъдат взети предвид. Ферма в Тоскана ще започне да посреща туристи от май 2014 г. и ще обменя опит с фермери и британски експерти. Шотландското правителство също подпомага два пилотни проекта за земеделски туризъм.