Земеделската комисия гласува днес промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
На заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание депутатите ще гласуват днес на първо четене проект на Закон за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители, насочени към регламентиране на реда за прилагане на новата мярка за извънредно временно подпомагане от ЕЗФРСР в отговор на последините от руското нашествие в Украйна.
Проектът на ЗПЗП е внесен от председателя на земеделската комисия Пламен Абровски и трябваше да бъде гласуван на заседание на Комисията на 19.07, което обаче не се състоя поради липса на кворум.
“За съжаление днес (19.07) поради липса на кворум Комисията по земеделие, храни и гори не успя да гласува изменението в ЗПЗП, с което да бъдат допълнително подпомогнати земеделските производители на България. Надявам се утре сутрин колегите от Демократична България, ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане да помогнат за кворума!”, написа Абровски в профила си в социалните мрежи.
След проваленото заседание вчера вечерта, предстои провеждане на ново заседание днес от 11:30 ч., по време на което ЗПЗП да бъде гласувано.
“С предложениет изменения се дава правно основание за издаване на наредба за прилагане на новата мярка по ПРСР 2014-2020 г. чрез Интегриманата система за администриране и контрол (ИСАК)”, се посочва в мотивите към поректа.

Каква подкрепа предвижда новата извънредна мярка?

Новата извънредна мярка предвижда таван на подкрепата до 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро на МСП и еднократно платима сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 г., въз основа на заявления за подпомагане, одобрени от компетентния орган до 31 март 2023 г..
Финансирането по мярката е в размер на до 5% от общото участие на ЕЗФРСР в ПРСР за 2021-2022 г..
Подпомагането се предоставя на земеделски стопани или МСП, занимаващи се спреработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти, включени в приложение 1 към ДФЕЗ, или на памук, с изключение на рибни продукти, предаде Национална селска мрежа (НСМ).
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА