Обичаният зимен зеленчук – зелето, чупи всички рекорди
Плодовете и зеленчуците са задължителна част от трапезата на празника, независимо дали ще е шопска салата или печени картофи. През тази година обаче цената на зеленчуците изненадва не само потребителите, но и производителите на земеделска продукция. По-скъпи са торовете, транспортът, електроенергията, работната ръка е ограничена, а климатичните явления, като градушки и суша лишиха много стопани от поминък.
Краставиците с по-голям ръст от доматите
Всички сектори отбелязват повишение на цените на крайната си продукция в сектор Растениевъдство, затова и салатата на трапезата на празниците ще струва между 20 и 60%, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Така например, ако заложите на класическа салата от домати и краставици, то парите, които ще похарчите през тази година за това ястие, ще бъдат с около 20% повече от миналата година. Ако през 2020 г килограм вносни домати са се продавали средно за 1,65-1,70 лв, то днес цената им е скочила до малко над 2 лв/кг на едро, което е увеличение от 20%, пресмятат експерти. Оранжерийните домати обаче са поевтинели със същия процент, така че ако заложите на такъв зарзават, вероятно ще дадете същите пари, каквито сте броили миналата година. При краставиците стойността е скочила с близо 32% и така килограм от зеленчука се продава на едро за 3,15 лв/кг средно на борсите.
Добавите ли чушки в салатата, то тогава трябва да броите по 1,70-1,80 лв за килограм зелен пипер, а червеният се търгува по над 2 лв килограма на борсите, като отбелязва плавен ръст от над 10% само за седмица.
Зелето и картофите не поевтиняват
Най-значително увеличение на пазара през тази година отбелязва зелето – с 66,7%. Така през декември 2020 г килограм се е продавал за 0,63 лв средно на едро, докато година по-късно цената му е средно 1,05 лв/кг на борсата, информират от ДКСБТ.
Трапезата на Коледа и Нова година не може да мине и без картофи. За 12 месеца обаче те са поскъпнали с близо 1/3, сочат още анализите. Затова пригответе повече средства и за гарнитурата към месото на масата.
Традиционната ябълка, която е чест гост на зимната софра, също е с нова цена спрямо предишната година. Поскъпването при царицата на плодовете е с близо 0,20 лв/кг, което е ръст от около 14.15%, независимо, че реколтата от ябълки през тази година е доста обилна не само в България, но и в цяла Европа.