Как да се избавите от гъсениците по зелето: 3 прости съвета

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Зелето е много обичана култура, но забележите ли, че по главите има гъсеници и пеперуди, проблемът е сериозен. Гъсениците са ларвен стадий на различни пеперуди и молци. Има няколко вида гъсеници, които атакуват зелето, като сред най-разпространените са на бялата зелева пеперуда и зелевия молец. При това те могат да присъстват едновременно на участъка, когато той е изоставен, има много плевели или пък е близо до поляна с диви растения.

Гъсениците са опасни, тъй като някои от тях навлизат в сърцевината на зелето, други пък нападат само външните листа. Всичко зависи от вида им. Освен това някои от гъсениците или вече възрастните пеперуди могат да се появят внезапно в градината ви. Въпросът е в това, че при слънчево време те могат да излетят на до 20 метра височина и да мигрират на значителни разстояния.

Пеперудите се хранят с нектара на кръстоцветните видове, но междувременно снасят яйца на листата на растенията два пъти в сезона – от май до юни, а след това и от юли до септември. Това е първата ви задача – да огледате долната страна на листата за вредители. Яйцата на различните насекоми могат да бъдат от продълговати и жълти до единични. Когато личинките порастват, те веднага започват да се хранят с околния растителен материал. В резултат на това на листата се появяват малки отворчета, които постепенно се разрастват до напълно унищожаване на петурата. В продължение на няколко седмици гъсениците нарастват, хранейки се със зелевите листа, докато не станат достатъчно едри, че да формират какавида и да се превърнат във възрастен екземпляр.

Ако забележите яйца на вредител по зелето, веднага ги изчистете от листата с мека кърпа и ги смачкайте. Има вероятност да не сте изчистили всички, затова оглеждайте и почиствайте листата един-два пъти на седмица. Гъсениците най-често се срещат по долната страна на листата или пък в центъра на растението. Обикновено се сливат с цвета на растението, затова не бързайте.

Прост и действен начин да развалите плановете на вредителите е да им направите бариера във вид на покритие. Поставете дъговидни опори върху насажденията и отгоре сложете мрежа или нетъкано покритие. То ще пази растенията при застудяване, ще ги предпази от горещините и ще ги защити от вредните насекоми.

Осигурете и маскировка. Зелевата пеперуда, а и листните въшки, много по-рядко се привличат от виолетовите и червени разновидности на зелето, казват специалисти. Ентомолозите обясняват този ефект с факта, че вредителите със зелен или блед цвят не могат да се крият или сливат със зеленчук с подобен ярък цвят. Освен това антоцианинът – флавоноид, който се съдържа в червените, пурпурните и сините пигменти в зеленчуците, има макар и слаб, токсичен ефект за гъсениците.

Комбинираните насаждения, в които съчетавате използването на растения-компаньони, също са подходящ вариант: подходящи са копър, лавандула, чесън, лук, тагетеси. Латинката пък може напълно да ви спаси от вредителя.

Изкуствено направените пеперуди от бял филц, поставени по периметъра и в междуредията на тънки пръчици, понякога заблуждават реалните прототипи, които мислят, че лехата вече е заета и се махат в търсене на някоя свободна градинка.

В природата гъсениците на бялата зелева пеперуда са храна за птици, особено врабчета. Кокошките също ще се зарадват на такова угощение. Затова вместо да търсите веднага химически инсектициди, обменете порция гъсеници със съседа, който гледа кокошки.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements