Със 109% се е увеличило оранжерийното производството на пипер в страната през 2019 г., показва статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите. Обемът е удвоен от 3 203 до 6 719 тона за период от една година. Между 21 и 40% е намаляло производството закрито на салати и марули, корнишони, краставици и домати.
Увеличил се е процентът на открити реколтирани площи при краставиците с почти 200%, също повече домати и пипер се отглеждат на открито. За сметка на това с между 10 и 35% по- малко са откритите реколтирани площи с зеле, картофи, корнишони и патладжани.
С близо 25% по- малко са произведените картофи и лук през 2019 г. спрямо същия период от 2018 г. Между 0,7 и 5,5% е отчетеното намаление в производството на ягоди, домати, краставици, зеле, дини и пъпеши и патладжани. Единствено при пипера (включително лют) е отчетено увеличение с 23,1% спрямо 2018г. или това са 12 тона повече за период от година до година. Това става ясно от годишния доклад на Министерство на земеделието, храните и горите за производството на зеленчуци в България – реколта 2019 г.