Производството на пипер бележи 109% ръст за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Със 109% се е увеличило оранжерийното производството на пипер в страната през 2019 г., показва статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите. Обемът е удвоен от 3 203 до 6 719 тона за период от една година. Между 21 и 40% е намаляло производството закрито на салати и марули, корнишони, краставици и домати.

Увеличил се е процентът на открити реколтирани площи при краставиците с почти 200%, също повече домати и пипер се отглеждат на открито. За сметка на това с между 10 и 35% по- малко са откритите реколтирани площи с зеле, картофи, корнишони и патладжани.

С близо 25% по- малко са произведените картофи и лук през 2019 г. спрямо същия период от 2018 г. Между 0,7 и 5,5% е отчетеното намаление в производството на ягоди, домати, краставици, зеле, дини и пъпеши и патладжани. Единствено при пипера (включително лют) е отчетено увеличение с 23,1% спрямо 2018г. или това са 12 тона повече за период от година до година. Това става ясно от годишния доклад на Министерство на земеделието, храните и горите за производството на зеленчуци в България – реколта 2019 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА