Лилави храни в менюто през есента

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Експертите твърдят, че лилавите  храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента. Те съдържат

витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди.

Тези антиоксиданти са полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Такива познати храни са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.

Кои лилави продукти препоръчват специалистите 

 1. Патладжан

В него се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане. В патладжана също се съдържа калий, който е необходим за регулирането на кръвното налягане,  Освен това този зеленчук е богат на калций, магнезий, витамин С и витамин А.

2. Лилавото зеле

То е изключително полезно. В него се съдържат фибри, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и B. Лилавото зеле помага изключително много при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, съветват специалистите.

3. Лилавият карфиол

Лилавият карфиол е изключително здравословна алтернатива. Той  е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака. В него има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които безспорно засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата.

4. Лилави аспержи

Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия. Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция

5. Грозде

Гроздето се среща в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали – желязо, калий, фосфор и витамин К.

Тези храни дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements