Експертите твърдят, че лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента. Те съдържат
витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди.
Тези антиоксиданти са полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Такива познати храни са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.
Кои лилави продукти препоръчват специалистите
1. Патладжан
В него се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане. В патладжана също се съдържа калий, който е необходим за регулирането на кръвното налягане, Освен това този зеленчук е богат на калций, магнезий, витамин С и витамин А.
2. Лилавото зеле
То е изключително полезно. В него се съдържат фибри, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и B. Лилавото зеле помага изключително много при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, съветват специалистите.
3. Лилавият карфиол
Лилавият карфиол е изключително здравословна алтернатива. Той е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака. В него има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които безспорно засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата.
4. Лилави аспержи
Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия. Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция
5. Грозде
Гроздето се среща в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали – желязо, калий, фосфор и витамин К.
Тези храни дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.