Учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” – Пловдив, част от Селскостопанската академия, пуснаха на пазара нов сорт бяло главесто зеле „Билян”. Сортът е предназначен за отглеждане по технология за късно полско производство. Продължителността на вегетационния период от засаждане до реколтиране при сорта е 100 – 105 дни. Зелките са с кръгла до овална форма, средно тегло 2-3 кг и бяло до кремаво оцветяване на вътрешноста, казват от Института. Новият сорт е подходящ за консумация в свежо и преработено състояние и успешно може да се използва за получаване на кисело зеле. Продукцията от него се отличава с високо съдържание на витамин С. Характеризира се с много добра устойчив към разпукване и полска устойчивост на мана, бактериоза и черни листни петна.
Създател на сорта е доц. д-р Галина Антонова, която работи по него в продължение на десетилетие. Основно предимство на сорта, по думите на доц. Антонова e, че той е устойчив на разпукване и е подходящ да бъде отглеждан, както при конвенционални условия на производство, така и при биологично производство. Сортът е с полска устойчивост към болести и толерантност към неприятели по зелевите култури, което позволява един по-икономичен режим на използване дори на биологични препарати за защита на растенията. Оттук се повишава неговата ценност. Това съчетание на възможностите му, както за конвенционално, така и за биологично производство се постига трудно.
Сортът „Билян” бе отличен в Конкурса за иновации на на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.