Антиоксидантите защитават тялото ни от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да доведат до сериозни заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Добрата новина е, че има разнообразие от храни, които могат да осигурят на тялото ни добър запас от антиоксиданти, с които успешно да се предпазим от неблагоприятни последствия за здравето. Ето 10 примера за такива храни:
- Черен шоколад – да, шоколадът носи ползи за тялото, но при положение, че е с високо съдържание на какао и се консумира в разумни количества.
- Боровинки – те са едновременно нискокалорични, но и пълни с полезни за тялото вещества. Според някои проучвания именно боровинките съдържат най-голямо количество антиоксиданти спрямо всички видове плодове и зеленчуци.
- Ягодите – те не само са невероятно вкусни и ароматни, но имат голямо съдържание на витамин С и антиоксиданти.
- Годжи бери – тези малки плодчета се използват в традиционната китайска медицина от повече от 2000 години. Заради запаса от витамини, минерали и антиоксиданти, който съдържат са известни и като една от новите суперхрани.
- Малини – тези нежни плодове ще доставят на тялото ви фибри, витамин С, манган и антиоксиданти.
- Кейл – този зеленчук все още не е много популярен у нас, но в много страни вече е неизменна част от здравословното меню. Той снабдява тялото с антиоксиданти, витамини А, К и С.
- Червеното зеле също е отличен избор за салата, която ще ви даде усещане за ситост, но и ще осигури витамини С, К, А и високо ниво на антиоксиданти.
- Фасул – той освен антиоксиданти, зарежда организма и с белтъчини. Освен това е вкусна, традиционна и достъпна храна.
- Цвекло – тук можем да хванем почти “последния влак”, тъй като цвеклото е по-скоро приятел на есенно-зимната трапеза. Ако имате останало обаче, не пропускайте да го похапнете.
- Спанак – е, пролетта вече е тук, така че щедро и смело можем да се радваме на всякакви салати, супи и основни ястия със спанак.