Заради кризата с коронавируса, собствениците на оранжерии в Югозападна България намаляват производството си. Причина за това е и все по-трудното реализиране на продукция през последните години. Допълнително затруднение за тях е липсата на заявки от ресторанти и хотели от средата на март поради прекратяването на работата им след въвеждането на извънредното положение в страната
Костадин Стаменов е собственик на оранжерия в Санданското село Летница. Заради невъзможността да намери пазар, тази година той намалява производството си наполовина, в сравнение с предходната година. „Земеделските производители са на ръба на оцеляването и заради ниските изкупни цени на зеленчуците“, споделя той пред репортер на БНТ.
„Продаваме зеле за 50 ст., салата и лук около 25 и репички за 20ст. Не можем да си покрием разходите, камо ли да изкараме една минимална заплата. Вноса на зеленчуци на ниски цени принуждава собствениците на оранжерии да продават евтино продукцията си.“ , коментира още той.
Друг проблем пред земеделските производители са вредителите. Растителната защита изисква средства, които производителите трудно могат да си позволят. В момента доматите са жертва на нападение от молеца tuta absoluta. „Имам 4 пръскания на стойност 800 лева само за един месец.Не можем да издържаме с продукция на тези цени“, коментира Стаменов.
Към момента мерките, свързани с разпространението на с коронавируса не се отразяват сериозно върху производството, но Стаменов очаква проблеми през идните месеци. Според него многото освободени работни позиции на хората в региона ще доведе до намаляване на покупателната им способност и до понижаване на търсенето.