За два месеца трябва да се подготви дизайнът на ПРСР за следващия програмен период

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

До 31 март 2013 година е срокът, в който трябва да се подготви дизайнът на Програмата за развитие на селските райони за следващия 7 годишен програмен период. Това стана ясно от думите на Венислава Бояджиева, главен експерт в дирекция “Развитие на селските райони” в МЗХ по време на дискусия в рамките на регионалния бизнес форум “Фермата”, който се проведе през седмицата в Стара Загора. На 31 март ще се проведе първото заседание на Тематичната работна група за разработване на ПРСР за периода 2014-2020 г., с председател зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Целите и задачите на Тематичната работна група са свързани с изработване на първоначалния вид на програмата, съгласно която ще се финансират дейностите по развитие на селските райони за постигане на заложените цели до 2020 година. В работата на тематичната група ще се отчетат заложените индикатори във вече изготвената стратегия за подкрепата за развитието на селските райони през следващия програмен период в България, териториалният обхват на ПРСР 2014-2020 г, съгласно Национална концепция за пространствено развитие, както и проекторегламентите на ЕК.

В работата на тематичната работна група ще участват представители на 17 неправителствени организации, 13 от които от сектор земеделие, както и представители на научните среди и други заинтересовани страни.

Тематичната работна група ще започне работата си по изготвяне дизайна на ПРСР 2014-2020 в условията на неприета Многогодишна финансова рамка на ЕС и съответно без яснота какви средства ще бъдат заделени за европейското земеделие, както и с какъв бюджет ще разполага Програмата за развитие на селските райони в България.

Агрозона припомня, че това което се предвижда от Европейската Комисия към момента е бюджет от 371,7 млрд. евро за ОСП за следващия програмен период. Разпределението по Първи стълб – Директни плащания за целия ЕС е 281,8 млрд. евро, от които пакета за България е 5,5 млрд. евро. За развитие на селските райони предвидените средства са 89,9 млрд. евро. Разходите за ОСП са замразени с номинални размери на нивата от 2013 година, което означава значително намаление на частта на ОСП, спрямо общия бюджет на ЕС. Ако в сегашния програмен период 39,4% от бюджета са за земеделие, то за следващия програмен период ще бъдат 36,2%. Това означава, че в рамките на намаляване на бюджета ще се разбере разпределението му.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА