Венцислав Върбанов: Деветата национална среща на земеделските производители е белязана с рекорден интерес, но идва и с много проблеми

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

“За мен е огромно удоволствие да видя земеделската общност отново заедно след 2 години пауза. Деветата национална среща на земеделските производители в България е белязана с рекорден интерес. За жалост националната среща ще бъде съпътствана и с рекорден брой проблеми, които с вас и с нашите официални гости ще трябва да решим заедно”, заяви Внецислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

“Земеделският бизнес вече не е същият. Ситуацията у нас и по света също не са същите. От три години насам е трудно да изброим всички проблеми, с които сектора се сблъсква – ковид криза, война, нерегламентиран внос, смяна на кабинети. Въпреки всички тези предизвикателства тази година отново сме тук, за да получим отговорите на въпросите, от които зависи бъдещето на сектора”, заяви още Върбанов.

“Въпреки, че бяхме възпрепятствани през последентие години да проведем НС, Асоциацията на земеделските производители в България беше част от всички дискусии и обществени обсъждания. През тези 2 години АЗПБ поде редица инициативи. Взехме активно участвие в разработването на кризисните мерки за подкрепа на производителите в началото на ковид кризата. Инициирахме национална кампания за минимум 50% български продукти във веригите магазини, взехме активно участие в ТРГ за разработване на Стратегическия план и още много други”,допълни Върбанов.

“Ще настояваме за реалистична визия относно зелените изисквания. Трябва да поставим на първо място интереса на българските фермери”, заяви Върбанов.

Редица проблеми очакват неотложни решения

“Имаме застояли проблеми, които очакват неотложно решение. Земеделската общност изисква яснота по редица въпроси, касаещи политически решения. Каква е позицията на България относно продлъжаването на коридорите на солидарността, целите на Зелената сделка и натиска върху земеделските производители, като пример е намаляването на употребата на пестициди с 50%, както и натиска на търговските вериги върху производителите.  Кога и как ще се случи промяната на Стратегическия план и кога може да очакваме той да заработи. Как ще коментирате забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост. Кога ще стартира процеса и как ще бъде организиран”, постави той въпроси пред министъра на земеделието Явор Гечев.

“Залежали са стотици преписки за продажба на прилежащи територии в стопанските дворове. Без развитие на тази тема няма как да очакваме да се случат инвестиции нито по НПВУ, нито по Стратегическия план. Разчитаме на конкретни и откровени отговори”, апелира Върбанов.

“Изразявам своята благодарност към основния спонсор Агрополихим, както и към всички останали търговски фирми, които застанаха до нас”, допълни още той.

Пожелавам ви спорна и успешна стопанска година!

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА