Субсидии за 15 вида зеленчук ще получават фермерите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Земеделските производители, които отглеждат най-малко 5 декара със зеленчуци, ще бъдат подпомагани допълнително по линията на директните плащания – това е записано в нотификациите за директните плащания, които България изпрати на 1 август в Европейската комисия в Брюксел, пише в-к “Български фермер”. Цифрата на подпомагането не е окончателно определена – тя е с индикативен размер засега, но е ясно, че субсидията ще бъде около 374 евро за хектар в рамките на една календарна година, което се равнява на около 74 лева за декар. По схемата за обвързана подкрепа за зеленчукопроизводителите България тепърва ще преговаря с евроекспертите, съобщиха от Министерството на земеделието.

Тази помощ ще се прилага само за основните зеленчуци и плодове, отглеждани в страната: полски домати, пипер, краставици, корнишони, зеле, стар лук, патладжани, моркови, грах, зелен фасул, чесън, картофи, дини, пъпеши и тикви. България може да заявява за подпомагане максимум 380 240 дка на година със зеленчуци. Това произлиза от изчисленията, които се правят на база площите със зеленчуци, които са регистрирани в страната ни през последните години. През 2013 г. България е имала 308 430 декара със зеленчукови култури.

Важно изискване към производителите, които ги отглеждат, ще бъде да постигнат определен минимален добив. Годишно от декар трябва да се произвеждат минимум 1,47 тона продукция. В случай, че минималният добив не бъде достигнат, тогава размерът на субсидията ще се намалява.

За следващите години до 2020 г. бюджетът по тази схема леко ще нараства и се очаква подпомагането на декар да достигне 78 лева. Зеленчукопроизводителите освен това ще разчитат и на държавни помощи, които получаваха и досега.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама