Стигахме 50% от средната консумация на риба в Европа

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Българите свикнаха да консумират риба и нейното търсене на пазара ще продължава да расте. Според Евростат продажбата й у нас е 20 евро на човек, при 110 евро средно в Европейски съюз, но ние имаме над два пъти по-ниски цени на рибата, така че картината е по-различна. Това заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.

По неговите думи, за да получим по-точна представа за потреблението на риба у нас, трябва да прибавим и растящото търсене на рибни продукти, включително на хайвер и миди. Увеличават се и ресторантите, които предлагат в менюто си морски деликатеси, като някои имат по цял рибен ден. Така че реално вече стигаме поне половината от средната консумация в Европа.

Това не е малко, като се има предвид, че повечето европейски страни са морски, със стари традиции и възможности за консумация на риба (особено средиземноморските). После там почти всички големи градове са разположени по крайбрежието, докато у нас само два (Варна и Бургас) са на Черно море.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА