Българите свикнаха да консумират риба и нейното търсене на пазара ще продължава да расте. Според Евростат продажбата й у нас е 20 евро на човек, при 110 евро средно в Европейски съюз, но ние имаме над два пъти по-ниски цени на рибата, така че картината е по-различна. Това заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.
По неговите думи, за да получим по-точна представа за потреблението на риба у нас, трябва да прибавим и растящото търсене на рибни продукти, включително на хайвер и миди. Увеличават се и ресторантите, които предлагат в менюто си морски деликатеси, като някои имат по цял рибен ден. Така че реално вече стигаме поне половината от средната консумация в Европа.
Това не е малко, като се има предвид, че повечето европейски страни са морски, със стари традиции и възможности за консумация на риба (особено средиземноморските). После там почти всички големи градове са разположени по крайбрежието, докато у нас само два (Варна и Бургас) са на Черно море.