Дългоочаквано: Отпадат административните тежести и такси при производството на риба

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Народни представители от три комисии – по околната среда и водите, по земеделието и храните, и по бюджет и финанси входираха в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите. Изменението бе прието на първо четене.

С предложението се правят промени в две основни насоки.

Едната е свързана с отпадане на задължението за монтиране на измервателни устройства, които определят обема на отнетия при водовземането обем вода за аквакултури и свързаните с тях дейности.

Другата основна промяна е свързана с премахването на таксата за замърсяване на дифузни източници за аквакултури в съоръжения и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури.

Вносителите осланят мотивите си на статистическите данни на ИАРА, според които производството на риба в България значително намалява и се увеличава броят на неработещите стопанства, а една от основните причини е увеличената административна и финансова тежест за производителите, която води до оскъпяване на продукта и до неговата неконкурентноспособност.

Именно тази теза изрази в интервю за Агрозона преди месец д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ ФИШ”.

Според разчетите на вносителите, приемането на предложените изменения в Закона за водите няма да доведе до разходи за бюджета, но ще бъдат намалени приходите от такси за аквакултури, отглеждани в съоръжения, които приблизително са в размер от 200 000 до 250 000 лв. Същевременно обаче приемането на предложените изменения ще доведе до увеличаване на приходите от данъци и осигуровки на лицата, заети с производството на аквакултури и свързаните с тях дейности приблизително с 3 500 000 лв., както и до допълнителни приходи за държавния бюджет, свързани със съпътстващото производство, обслужващо сектора.

В заключение ползите за държавния бюджет от приемането на предложените законодателни промени значително ще надвишат евентуалните негативи от намаляването на приходите от такси за аквакултури и свързаните с тях дейности.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА