И ние можем да дадем на Франция, не само тя на нас, увери Ангел Чобанов, българският посланик в Париж, българските фермери, с които се срещна на животовъдното изложение в Клермон-Феран. Според него е погрешно схващането, че бизнес връзките ни с Франция могат да бъдат само еднопосочни. Напротив, Франция се интересува от развъдна дейност, овощарство, лозаро-винарство, както и от българо-френското бизнес партньорство, допълни Чобанов. Нишата на българското сирене във Франция не е невъзможна, но са необходими количество и качество, както и продукти със запазена марка и георгафско означение – нещо, което веднага ще вдигне цената на нашите продукти.
Българско сирене в Париж, френско – в София
Българският фермер и предприемач Борис Попянков поиска връзка с френски колега за създаване на съвместна компания. Готов съм да инвестирам капитали в размер на 800 хил. лв, идеи, земи, база и пасища за съвместно производство, каза той пред българския посланик във Франция. Предпочитам обаче компанията да е регистрирана във Франция, посочи той. Обясни, че идеята му е да произвежда френски сирена в България със собствено произведено мляко, които ще бъдат с по-добро качество и на по-ниски цени от предлаганите във веригите на българския пазар. В същото време е готов да инвестира за производство на българско саламурено сирене във Франция и да се продава там по подобен начин.
Светлана Трифоновска
София – Клермон-Феран