Силен дебат в евроинституциите за бюджета за ОСП след 2013 г.

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

“Таванът на плащанията, приет от Комисията по земеделие на ЕП, остава 300 000 евро, като това няма да важи за кооперативите. Предложението за таван на плащанията от 600 000 евро, поддържано от България, не беше прието от Комисията по земеделие на ЕП”, каза в предаването “Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR евродепутатът от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП Мария Габриел.
Силен дебат се води в момента в евроинституциите за размера на бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП). За Общата селскостопанска политика в последните години ЕС заделяше 40% от общия си бюджет. “Предложението на ЕК е съкращаването на бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП) да е около 4 %, но предложението на Ван Ромпой е за още по-голямо намаление от 11 %,” каза в предаването “Брюксел 1” Мария Габриел.
“Предложението на Комисията по земеделия в ЕП е за силен бюджет и за запазване на бюджета за ОСП. Земеделските производители се грижат и за околна среда, за динамика на регионите, допринасят за опазването на водите и почвите, така че за това трябва да има адекватни средства. Но има страни, които са за съкращаване на бюджета на ОСП, за да може средствата, които ще бъдат освободени, да бъдат пренасочени към други важни политики, като регионалната политика и политиките, свързани с иновациите и с растеж,” допълни Мария Габриел.
Ресорната комисия в ЕП не подкрепи получаването на пълния пакет директни плащания за българските земеделци от 2014 година. “Полувачаването на пълния пакет за директни плащания не през 2016 г., както е заложено, а през 2014 г., би ни позволило да получим по-рано около 260 млн. евро, което за нашите земеделци би било голяма стъпка към по-голяма конкурентноспособност”, коментира в предаването “Брюксел 1” заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова.
След гласуването на позицията на ЕП в пленарна зала през март започват официалните преговори със страните-членки. Парламентът и Съветът на ЕС имат равни правомощия за решенията относно ОСП и двете институции трябва да достигнат съгласие, за да може законодателната рамка, определяща бъдещето на ОСП, да влезе в сила.
Още по темата – днес от 18 часа в предаването “Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR. Събеседници – евродепутатът Мария Габриел, заместник-министър Светлана Боянова, Теодор Иванов от Българската асоциация на фермерите и Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА