Ще промотираме конфитюр от шипки и лютеница в Русия и ОАЕ

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) кандидатства и спечели проект за промотиране на селскостопански продукти в страни извън ЕС, в съответствие с Регламент 501/2008, съобщава съюзът в писмо до медиите. Проектът е насочен пряко към насърчаване на селскостопанските продукти на ЕС в трети страни, в обхвата на схемата за финансиране на промоционални програми, съфинансирани от ЕС.

Браншовата организация е кандидатствала с проектно предложение пред МЗХ. След одбряването му министерството го представя на ЕК за нова оценка и одобрение. Двете оценки – на национално и европейско ниво, са необходими поради факта, че финансирането на проектните дейности се осигурява по правилото: 50% от ЕК, 30% от бюджета на страната – респективно МЗХ. Останалите 20% са задължение на спечелилата организация, в случая Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, уточняват от СППЗ.

След сключване на договор на 25-и юли тази година, е стартирало изпълнението на дейностите. Проектът е на стойност 3 749 660 евро и трябва да завърши през юли 2017 г.

Продуктите, които обхваща проектът, са : лютеница  и готови продукти на доматена основа – имам баялдъ, лечо, зеленчуци с доматена заливка и др.; консервирани домати; гриловани пиперки и патладжан в марина от оцет и растителни масла, подправени с чесън и  билки; праскови в захарен сироп; конфитюр от рози и шипков мармалад.

Държавите, в които ще се промотират български продукти, са Русия (в Москва и Новосибирск) и Обединените арабски емирства (Дубай и Абу Даби).

Изборът на тези продукти и точно тези държави не е случаен, посочват от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Той е продиктуван от идеята за възобновяване имиджа на тези европейски продукти на пазари, където вече са потребявани, познати и търсени в контекста на основните цели на Проекта „да осъвремени имиджа на продуктите, като ги направи по-младежки и приканващи, предоставяйки акуратна и грабваща информация с цел повишаване на потреблението в целевите страни”. 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements