Съкращенията в субсидиите по ОСП за 2013 г. са сведени до 2.45%

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Механизмът за финансова дисциплина не се прилага в България, Румъния и Хърватия

Всички директни плащания над 2 000 евро, отнасящи се за тази година, се очаква да бъдат намалени с 2,45%, а не с предложените през миналата седмица 4%, съобщи Европейската комисия вчера. Съкращенията в субсидиите са необходими, за да се запълнят дупките в бюджета на Първи стълб през 2014 г. Недостигът е частично наваксан, тъй като размерът на средствата, които се прехвърлят от бюджета за 2013 г., е значително по-висок, отколкото се очакваше първоначално.

Бюджетът на Първи стълб за2014 г., от който ще се изплащат субсидиите за 2013 г., ще бъде с 902,9 млн. евро по-малко от необходимото, а не, както беше съобщено миналата седмица, с 1,47 милиарда евро по-малко. Това ще намали обявения по-рано процент на съкращенията съгласно механизма за “финансова дисциплина”. Миналата седмица от ЕС обявиха временно орязване на субсидиите над 2 000 евро с  4%, за да бъдат покрити недостигащите 1.47 млрд. евро. Последните прогнози на Комисията за разходната част показаха, че значителни средства ще бъдат прехвърлени от бюджета за 2013 г. към този за 2014 г. – от високите млечни налози и така наречените “целеви приходи”. Целевите приходи (пари, генерирани от корекции и неточности в процедурите за “изчистване и изравняване на сметките” по ОСП) общо възлизат на около 615 млн. евро. С 21 млн. евро повече от предвиденото ще са средствата, получени от млечните налози, заедно с други корекции по бюджета на Първи стълб. Следователно финансовият дефицит е намален с 568,5 млн. евро и е сведен до 902,9 млн. евро. За да се запълни бюджетната дупка, ще е необходимо намаляване на директните плащания над 2 000 евро с 2,45%. Точният процент е 2.453658%.

Съкращенията се прилагат за плащанията през 2013 г., както поискаха и самите земеделци, тъй като субсидиите винаги се изплащат от бюджета за следващата стопанска година, която започва през октомври на предходната година. Предложението трябва да бъде одобрено от страните членки до 1 декември. В противен случай ще влезе в сила вариантът за съкращения от 4%, отбелязват от Комисията.

Авансови плащания

Заради лошите метеорологични условия през последните месеци, тази година държавите членки имат право да изплащат в аванс половината от субсидиите на земеделските производители. Това означава, че бенефициентите ще получат 50% от плащанията си през октомври, а останалата част през декември, с корекция от 2,45% намаление за сумите над 2 000 евро. Тези, които очакват по-малко от 2 000 евро, ще получат целите суми. Механизмът за финансова дисциплина не се прилага в България, Румъния и Хърватия, където директните плащания все още се прилагат поетапно.

Механизмът се използва за първи път, откакто беше създаден през 2003 година. Той е създаден, за да гарантира постепенното въвеждане на директните плащания в новите държави членки на ЕС, както и да не допуска непредвидено надхвърляне на бюджетните разходи по Първи стълб.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements