Предимство за два района при инвестиции в неземеделски дейности

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Допустими кандидати по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в неземеделски дейности“ са микропредприятия и земеделски стопани. Това стана ясно по време на Петата Национална среща на земеделските производители в България. Микропредприятията трябва да са такива по смисъла на Закона за малки и средни предприятия и да са регистрирани по Търговския закон, а земеделските производители трябва да имат минимален размер на стопанството в стандартен производствен обем над 8 хил. евро и регистрация по Търговския закон. За да са допустими, кандидатите трябва да имат постоянен адрес, седалище или клон на територията на селски район.

Не подлежат на подпомагане дейности, които водят до селскостопанска дейност или резултата от дейността е продукт, включен в Приложение I на Договора за функциониране на ЕС, както и голф, финансови услуги и хазарт. По подмярката не се предоставя подпомагане за изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги в курортни комплекси и населени места по черноморското крайбрежие и в планинските курорти с развит масов туризъм.

Желаещите да инвестират трябва да имат предвид, че инвестицията непременно трябва да е в селски район и че се подпомагат  проекти за обновяване или изграждане на места за настаняване с до 20 помещения за настаняване.

Сред критериите за подбор са: инвестиции за развитие на „зелена икономика“; проекти, включващи иновации; проекти за развитие на алтернативни форми на туризъм; проекти, подадени от кандидати, притежаващи опит или образование в сектора, за който кандидатстват; кандидати, осъществявали дейност най-малко 3 години преди датата на кандидатстване. Предимство ще имат и проекти, които са в Северозападен(областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен) и/или Северен централен район(областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра и Търговище); за производствени дейности; създаващи работни места.

Важно за кандидатите е, че финансовата помощ не може да надвишава 75% от общите допустими разходи. Минималната стойност на допустимите разходи е 10 хил. евро, а максималната – € 600 хил.

Снимка: bnr.bg

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама